Apple napovedal dogodek: kakšne novosti se obetajo?

Digitalno 25. Avg 202208:231 komentar
Apple iPhone
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški tehnološki velikan Apple je sporočil, da bo 7. septembra gostil dogodek, na katerem tradicionalno predstavi novo generacijo pametnih telefonov iPhone. Tokratna generacija bo nosila ime iPhone 14, predstavil pa naj bi štiri nove modele, poleg telefonov tudi nov tablični računalnik in pametno uro.

Apple je v sredo medijem poslal vabilo za dogodek 7. septembra, na katerem bo predstavil novosti. Vabilo, ki običajno nosi skrite pomene, prikazuje črno nebo in na sredini njegovo znamenito obliko logotipa ter besedi “Far out” oziroma “Daleč”.

Dogodek bo organiziran v Apple Parku v Cupertinu v Kaliforniji, kjer je sedež podjetja, predvajali pa ga bodo na Applovi spletni strani. V zadnjih letih je podjetje zaradi pandemije večino svojih dogodkov izvedlo virtualno.

Na njem bo po vsej verjetnosti predstavilo štiri nove modele iPhona 14, med njimi ne bo več različice “mini”, ki se po dveh generacijah verjetno poslavlja. Novi model telefona bo po zunanjosti precej podoben predhodniku, glavna sprememba naj bi bila na sprednjem zaslonu. Na njem se po poročanju ameriških medijev poslavlja nepriljubljena zareza za sprednjo kamero, ki naj bi jo nadomestila dva majhna krogca, v katerih bosta skrita leča in sistem za varno odklepanje z obrazom. Novost naj bi bil tudi model s 6,7-paličnim zaslonom, izdana pa naj bi bila še dva modela s 6,1-paličnim zaslonom.

Apple dogodek
Apple

Novi iPhoni na spodnji stranici še ne bodo imeli priključka USB-C, ki ga je zapovedala Evropska unija. Pametni telefoni bodo morali imeti omenjeni priključek čez dve leti, morda bo Apple priključek spremenil šele z naslednjo generacijo oziroma šele leta 2024. Po napovedih bo torej iPhone 14 ostal na priključku Lightning.

Novi tablični računalnik in pametna ura

Poleg novih telefonov ameriški mediji napovedujejo še prenovljene namizne računalnike Mac, tablične računalnike iPad in pametno uro Apple Watch 8.

Prodaja novih modelov iPhona naj bi se začela 16. septembra. Z novim modelom prihaja tudi nova različica operacijskega sistema. Nosil bo ime iOS 16, največ novosti pa prinaša pri videzu domačega (zaklenjenega) zaslona.

Po novem si ga bo mogoče povsem prilagoditi z različnimi dodatki. Na voljo bo ne le en zaklenjeni zaslon, ampak bodo lahko uporabniki drsali med več njimi, na novo bodo organizirana tudi obvestila, ki se ne bodo več kopičila na zaslonu, ampak se bodo vozila po spodnjem robu. Novost je še omogočanje spreminjanje pisave v uporabniškem vmesniku. V aplikaciji Messages boste lahko popravljali tipkarske napake v že poslanih sporočilih, jih preklicali, če jih niste želeli poslati, ob tem pa boste lahko po vzoru elektronske pošte označili že prebrana sporočila kot neprebrana. Novi operacijski sistem bo na voljo za iPhone 8 in novejše telefone.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar