Bi lahko Facebook v Evropi za nekaj časa ugasnil?

Gospodarstvo 08. Mar 202319:564 komentarji
Facobook
PROFIMEDIA

Irski regulator za varstvo osebnih podatkov bo do sredine maja sprejel odločitev, ki bi lahko v Evropi povzročila začasno prenehanje delovanja Facebooka in Instagrama.

Irska komisija za varstvo podatkov (DPC) naj bi po poročanju bruseljskega Politica do sredine maja dokončno odločilo o prekinitvi zakonske podlage, ki tehnološkemu velikanu Meta – pod katero delujeta družbeni omrežji Faceboook in Instagram, omogoča legalen prenos osebnih podatkov med EU in ZDA.

Do razveljavitve zakonske podlage bi tako prišlo, še preden bosta ZDA in EU sklenili nov dogovor o prenosu podatkov.

Tehnološki velikan Meta bi tako ostalo brez zakonskih podlag, ki bi dovoljevale prenose osebnih podatkov, kot so slike in podatki o lokacijah, ki so ključni za delovanje storitve Facebook in Instagram. Irski regulator za varovanje osebnih podatkov, ki je glavni evropski regulator za odločanje v tem primeru, saj je sedež evropske enote podjetja Meta na Irskem, je sicer že julija lani EU poslala osnutek odločitve o prekinitvi instrumenta, ki omogoča prenos podatkov v ZDA. Od takrat Evropski komisiji in ZDA še ni uspelo oblikovati novega dogovora.

Odločitev bi vplivala tudi na druga podjetja

Da bi takšna odločitev irskega regulatorja lahko pomenila zaustavitev storitev Facebooka in Instagrama v Evropi se zavedajo tudi v podjetju Meta. Vodstvo tega podjetja je že februarja opozorilo, da ob takšnem scenariju verjetno svojih storitev v Evropi začasno ne bi mogli več ponujati. “Brez standardne pogodbene klavzule ali alternativnega načina prenosa podatkov iz Evropske unije v ZDA svojih storitev ne bomo mogli več ponujati,” so dejali.

Irska odločitev bi lahko ob tem v težave spravila tudi druga podjetja s sedežem na Irskem, ki na podlagi tega zakonskega instrumenta izvajajo prenos podatkov med EU in ZDA.

Evropsko sodišče zavrnilo že dva osnutka dogovora med EU in ZDA

Odločitev Irske mora odobriti tudi evropske mreže nacionalnih organov za varstvo podatkov. Evropski regulatorji bodo o irski prekinitvi tega instrumenta odločili do 14. aprila. Irski regulator bo imel nato mesec dni časa, da sprejme končno odločitev. To pomeni, da bi se odločanje o prekinitvi tega instrumenta končalo do sredine maja.

Ob tem Evropski komisiji in ZDA do tega datuma ne bo uspelo skleniti novega dogovora za prenos podatkov. Ta bi lahko bil sklenjen najprej julija letos. Evropsko sodišče je sicer doslej razveljavilo že dva dogovora zaradi strahu pred ameriškim nadzorom.

Vodja irske komisije za varstvo podatkov (DPC) Helen Dixon je za Politico dejala, da ne nameravajo odstopati od evropskega zakona o zasebnosti in varstvu podatkov – GDPR. Dodala je, da bi lahko zaradi odločitve podjetje uporabilo tudi druge pravne poti za odložitev odločitve, vendar je težko reči, ali bi podjetje to sploh lahko doseglo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar