Bitcoin na bitcoin – mesto: v Salvadorju bo zrasel “Bitcoin City”

Bitcoin City
Jose Cabezas/REUTERS

Salvadorski predsednik Nayib Bukele je napovedal gradnjo mesta "Bitcoin City". Gradnjo mesta na vzhodu Salvadorja, ki bo menda imelo tudi letališče, bodo financirali s prodajo obveznic v bitcoinih.

Potem ko je Salvador septembra postal prva država na svetu, kjer je bitcoin zakonito plačilno sredstvo, bodo, vsaj tako je napovedal predsednik Nayib Bukele, v državi zdaj zgradili mesto “Bitcoin City”, katerega gradnja bo financirana z bitcoini oziroma njihovimi obveznicami.

“Začeli bomo leta 2022, obveznice bodo na voljo leta 2022,” je včeraj na dogodku v sklopu tedna, ki je bil posvečen promociji bitcoina, napovedal Bukele. Gradnjo mesta, ki bo predstavljala večmilijardno investicijo, načrtujejo v regiji La Unión na vzhodu Salvadorja.

Po besedah predsednika bo mesto poganjala geotermalna energija, ki jo bodo pridobili iz tamkajšnjega vulkana. Prav tako v mestu menda ne bodo pobirali davkov – edina izjema naj bi bil davek na dodano vrednost.

“Investirajte tukaj in pridobite ves denar, ki si ga želite,” je investitorje včeraj še spodbudil desničarski salvadorski predsednik.

Kot je ocenil, bo izgradnja javne infrastrukture v mestu stala približno 300.000 bitcoinov. Mesto po predvidoma imelo tudi letališče in osrednji trg, ki bo s ptičje perspektive videti kot simbol bitcoina.

Nayib Bukele
Jose Cabezas/REUTERS

Kako točno bo potekala izdaja obveznic, je predstavil Samson Mow, vodilni strateg ponudnika blockchain tehnologije Blockstream. Po besedah Mowa bo ta poteza Salvador povzdignila v finančni center sveta.

Čeprav Bukele velja za priljubljenega politika, pa ankete javnega mnenja kažejo, da prebivalci Salvadorja ne delijo predsednikove ljubezni do bitcoinov. Uvedba bitcoina kot zakonitega plačilnega sredstva je med delom prebivalstva naletela na kar velik odpor.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje