Članice IEA bodo prodale 120 milijonov sodčkov naftnih rezerv

Gospodarstvo 07. Apr 202219:15
nafta
Foto: Sergei Karpukhin/REUTERS

Direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol je napovedal, da bodo članice agencije prodale 20 milijonov sodčkov nafte iz rezerv, da bi zajezile visoke cene.

Članice Mednarodne agencije za energijo (IEA) so sklenile, da bodo prodale 120 milijonov sodčkov nafte iz rezerv, da bi zajezile cene, ki so močno narasle po začetku ruske invazije na Ukrajino, je napovedal direktor agencije Fatih Birol.

“IEA bo kolektivno prodala 120 milijonov sodčkov nafte iz rezerv, vključno s 60 milijoni sodčkov, ki jih bodo dodale ZDA kot del širšega načrta za prodajo iz strateških naftnih rezerv,” je Birol v sredo zapisal na Twitterju.

Združene države Amerike so že marca napovedale, da bodo v naslednjih šestih mesecih prodale skupno 180 milijonov rezervnih sodčkov nafte. Tudi druge članice IEA so skupaj napovedale, da bodo prodale največ zalog sodov nafte, odkar je agencija začela usklajevati prodajo. Doslej so to storili štirikrat, poročajo mediji.

Medtem ko je Washington napovedal, kdaj bodo ZDA prodale zaloge nafte, ostale članice IEA tega še niso storile. Po besedah Birola bodo podrobnosti znane kmalu.

Mednarodna agencija za energijo je del Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in šteje 31 držav članic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar