Dalmacija dobila največjo hrvaško sončno elektrarno. V Kninu gradi tudi Petrol

Sončna elektrarna - Hrvaška
PROFIMEDIA

V Obrovcu so odprli največjo sončno elektrarno na Hrvaškem. Proizvedla bo električne energije za 3.500 gospodinjstev. Na Hrvaškem sončne elektrarne gradi tudi Petrol.

V kraju Obrovac na severu Dalmacije so konec minulega tedna uradno odprli največjo komercialno sončno elektrarno v državi, vredno 6,9 milijona evrov. Sončna elektrarna bo predvidoma proizvedla okoli 11,3 gigavatnih ur elektrike letno, s čimer naj bi izpolnila potrebe 3.500 gospodinjstev. Sončne elektrarne gradijo tudi drugod po državi.

Sončna elektrarna državnega energetskega podjetja Hrvatska elektroprivreda (Hep) je v pogonu od novembra lani. Elektrarno so po podatkih Hepa zgradili na površini 117.137 kvadratnih metrov, vanjo pa so vgradili 27.544 modulov hrvaškega podjetja Solvis.

Predsednik uprave Hepa Frane Barbarić je ob odprtju elektrarne v Obrovcu po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina napovedal gradnjo nove infrastrukture obnovljivih virov energije v zadrski županiji pa tudi v drugih delih države s skupno močjo 1.544 megavatov. Projekti so ocenjeni na 1,6 milijarde evrov.

Na hrvaškem že več velikih sončnih elektrarn

Nedaleč od Obrovca že od marca lani deluje Hepova Sončna elektrarna Stankovci, ki stoji na površini 65.217 kvadratnih metrov. Proizvedla bo predvidoma 4,6 gigavatnih ur električne energije, kar bo po napovedih Hepa pokrilo potrebe 1.500 gospodinjstev. Vanjo so vgradili 9.920 fotonaponskih modulov, naložba pa je znašala 3,5 milijona evrov.

V Medžimurju je od maja letos v pogonu tudi Hepova Sončna elektrarna Donja Dubrava. Postavili so jo na 17,6 hektara površin, nanjo pa so namestili 23.114 modulov. Vrednost naložbe je 7,7 milijona evrov. Njena pričakovana proizvodnja je 14,8 gigavatnih ur električne energije letno, v 30 letih delovanja pa se bodo z energijo, pridobljeno iz te elektrarne, po ocenah Hepa izognili 167.000 tonam izpustov ogljikovega dioksida.

Na Visu za energetsko neodvisnost otoka medtem že skrbi 3,5-megavatna sončna elektrarna, ki proizvede elektriko za 1.600 gospodinjstev. Sončno elektrarno Hep gradi tudi na Cresu.

V Občini Žimnj v Istri deluje 1,2 milijona evrov vredna Sončna elektrarna Marići, ki je lani proizvedla 1,3 gigavatnih ur električne energije, na območju Vrlike pa Sončna elektrarna Kosore Jug, vredna 1,5 milijona evrov, ki je v letu 2022 proizvedla 2,6 gigavatnih ur elektrike.

Na hrvaškem gradi tudi Petrol

Hep dve sončni elektrarni gradi tudi v Slavoniji ter eno v varaždinski županiji, naložbe pa so vredne 11,1, 7,7 in 6,1 milijona evrov.

V občini Poličnik na območju Zadra postavitev sončne elektrarne načrtuje tudi največji francoski proizvajalec energije iz obnovljivih virov Neoen. Module za pretvarjanje sončne energije v električno nameravajo postaviti na skupni površini 83,9 hektarja, elektrarna pa bo po oceni vlagateljev proizvedla 76,5 gigavatnih ur električne energije na leto, s čimer bi pokrili potrebe po električni energiji za 25.000 gospodinjstev.

Sončne elektrarne na območju Knina gradi tudi Petrol. Gre za tri velike sončne elektrarne skupne inštalirane moči 22 megavatov in s pričakovano proizvodnjo električne energije v višini 29 gigavatnih ur. “To je za zdaj največji takšen projekt, ki je v fazi gradnje,” je za hrvaško nacionalno televizijo HRT v marcu dejal član uprave Petrola Jože Bajuk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.