Poslanci bodo morali o spremembah zakonodaje o računih znova odločati

Gospodarstvo 02. Mar 202306:33 > 16:35
Račun
PROFIMEDIA

Državni svetniki so na izredni seji izglasovali odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, ki jo je državni zbor sprejel minuli teden. To pomeni, da bodo morali poslanci o njej glasovati še enkrat. Tokrat jo bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46.

Državni svet je na izredni seji z 20 glasovi za in osmimi proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Veto je predlagala skupina državnih svetnikov zaradi glob, ki jih zakon določa za kupce, če od prodajalca ne prevzamejo izdanega računa.

Državni zbor je novelo zakona o davčnem potrjevanju računov sprejel prejšnji četrtek. V njej je med drugim zapisano, da mora zavezanec pri gotovinskem poslovanju za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Če tega ne stori, mu grozi globa v višini 40 evrov. Račun je lahko tako v papirni kot elektronski obliki.

Preberite še: Vročanje računov je spet obvezno. Lahko kupec dobi globo, če ga nima?

Obveznost izročitve računa potrošnikom kot tudi sankcioniranje tistih, ki računa ne prevzamejo, je pred leti že veljala. Ukinjena je bila januarja lani, ko se je z novelo zakona o davku na dodano vrednost določilo, da je zavezanec dolžan izročiti račun kupcu le na njegovo zahtevo. Toda s tem se je po ugotovitvah vlade ponovno odprl manevrski prostor za sivo ekonomijo. V nekaterih panogah je namreč lani število davčno potrjenih računov znatno upadlo, v primerjavi s predkoronskim letom 2019 tudi za petino.

Izglasovanje odložilnega veta so predlagali člani komisije državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance. Nesprejemljivo je, da se odgovornost za prejem računa prelaga na kupca, ob tem pa se ga zaradi morebitnega neprevzema računa sankcionira, so zapisali v zahtevi. Zanikali so tudi argumente vlade, da so bila v obstoječi ureditvi, ko izročitev računa ni obvezna, zaznana tveganja na področju pravic potrošnikov.

Klemen Boštjančič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Odločanja o vetu se je na današnji novinarski konferenci po seji vlade dotaknil tudi finančni minister Klemen Boštjančič. Sam bi si želel, kot je dejal, da ne bi bilo potrebe po vnovični uvedbi obveznosti izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev, a se je v praksi pokazalo, da je bil v nekaterih dejavnostih zaznan znaten izpad števila izdanih računov.

“V preteklosti, ko je ukrep obvezne izdaje in sprejemanja računov veljal, je ta zakon deloval preventivno. Inšpektorji so kupce zgolj opozarjali, nikoli ni bila izrečena nobena globa. To je smer, ki mislimo zasledovati po sprejemu tega zakona,” je odgovoril glede pomislekov državnih svetnikov zaradi glob, ki jih zakon določa za kupce, če od prodajalca ne prevzamejo izdanega računa.

Ker je državni svet na novelo izglasoval odložilni veto, bodo morali poslanci o njej glasovati še enkrat. Tokrat jo bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46.

Ministrstvo: Izročanje računov pomembno tudi zaradi varnosti kupcev

Obvezno izročanje računov je pomembno tako z vidika obvladovanja sive ekonomije kot z vidika varovanja pravic kupcev, so v luči izglasovanega veta zapisali na finančnem ministrstvu. Kot so dodali, želijo kupce predvsem ozaveščati, da je račun treba vzeti.Ozaveščevalnemu namenu ponovne uvedbe globe za kupce po navedbah finančnega ministrstva pritrjujejo tudi podatki finančne uprave za obdobje od leta 2015 do 2022, ko je ta določba že veljala, globa za prekršek pa kupcem ni bila nikoli izdana. “Finančna uprava je namreč v odkritih primerih izrekala le ustna opozorila,” so izpostavili.

Vlada se je sicer za ponovno uveljavitev obveznega izročanja računov odločila, ker najnovejši podatki kažejo, da je število davčno potrjenih računov v nekaterih dejavnostih, kritičnih z vidika sive ekonomije, med letoma 2019 in 2022 znatno upadlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje