Akrapovič: Slovenija mora čim prej zagotavljati svojo energijo

Gospodarstvo 23. Nov 202209:44 9 komentarjev

"Vsi pričakujemo recesijo, zato bi se morali v Sloveniji čim prej odločiti, da si vsaj začnemo zagotavljati svojo energijo. Nujno je, da postavimo drugi blok jedrske elektrarne," je o trenutnih razmerah v državi in možnih rešitvah na dnevu Festival podjetništva razmišljal podjetnik Igor Akrapovič.

Gospodarstvo se je včeraj seznanilo s prvimi podrobnostmi ukrepov pomoči podjetjem zaradi visokih cen energentov v prihodnjem letu. Vlada je te sprejela prejšnji teden, podjetja pa lahko po navedbah vladnih predstavnikov pričakujejo ukrepe na treh področjih, in sicer pri subvencioniranju cene elektrike, shemo posojil ter subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo od doma.

“Vsi pričakujemo recesijo, zato bi se morali v Sloveniji čim prej odločiti, da si vsaj začnemo zagotavljati svojo energijo. Nujno je, da postavimo drugi blok jedrske elektrarne,” je na novinarski konferenci dejal Igor Akrapovič, direktor podjetja Akrapovič.

Po njegovih besedah bi jo lahko zgradili čez deset let, če jo bomo začeli načrtovati takoj. Sicer pa bi lahko minilo še vsaj 20 let. “Zakaj? Ker zdaj vsi naročajo jedrske elektrarne in ne bomo prišli na vrsto. Trpelo pa bo naše gospodarstvo, ki bo še naprej nekonkurenčno,” je dodal. Akrapovič je prepričan, da bi morala vlada prisluhniti njim in ne ljudem iz Bruslja. “Moramo zastaviti program, kako se bomo razvijali v prihodnjih petih, desetih letih, kako bomo prebrodili krizo,” je prepričan Akrapovič.

V svetu se dogajajo tektonske spremembe

Akrapovič meni, da se v svetu dogajajo tektonske spremembe. “Razmere so se popolnoma spremenile v primerjavi s 30 leti nazaj, ko je bila Evropa v dobri kondiciji. Ko smo vodili tako v tehnološkem, humanitarnem in še na katerem drugem področju,” pravi Akrapovič.

Po njegovih besedah se je položaj spremenil zaradi napačnih politik. Najpomembnejša je bila v tem pogledu odločitev za selitev tehnologije in znanja na Kitajsko z namenom, da bi bili dobički večji in bi lahko lažje živeli.

“To je bilo dolgoročno nevzdržno in rezultati so se začeli kazati že pred nekaj leti. Sedanja situacija v Evropi, ko imamo v njenem središču vojno, pa je pokazala še druge zgrešene smernice. Pokazale so se v popolni odpovedi energetike v Evropi. Predvsem razviti, centralni del Evrope je bil na eni strani povezan na zeleno energijo (veter in sonce) in na drugi strani na plin, ki je prihajal iz Rusije. Plin je bil poceni in je omogočal veliko gospodarsko rast. Vse je bilo videti super, dokler se ni zgodilo, kar se je moralo neizbežno zgoditi. Vsi smo to pričakovali. Zdaj so evropska podjetja v izjemno težki situaciji,” pojasnjuje Akrapovič.

Po besedah Akrapoviča je v Nemčiji insolventnih že 30.000 podjetij. “Začela se bodo odpuščanja. Vsi vemo, kakšna je povezanost Slovenije z Nemčijo. Ko bodo v Nemčiji začeli odpuščati, se bo to takoj poznalo v Sloveniji,” napoveduje.

Knez: Kot bi ubili dirkalnega konja, nato pa mu kupili najboljšo hrano

Direktor Dewesofta Jure Knez je na novinarski konferenci izpostavil, da se bodo ugodne razmere na gospodarskem področju prihodnje leto obrnile. “Zdaj so se slovenska podjetja dobro razvijala in so v nekaterih primerih težko našla dovolj kadra, ki bi izvedel vsa naročila. Vendar se bo to kmalu spremenilo,” je napovedal. Po njegovih besedah mora država izboljšati poslovno okolje, sicer bomo izgubili konkurenčnost, “tuje investicije in s tem dodano vrednost”. 

“Sosednje države imajo boljšo gospodarsko politiko, ki jo dosegajo z nižanjem davkov in posluhom za podjetnike. Najboljše poslovne zgodbe se lahko uresničijo samo v poslovnem okolju, ki ima posluh za podjetja. Če tega ne bomo razumeli, bomo ostali zadaj,” meni Knez. Izpostavil je še visoke cene elektrike in bil kritičen do dejstva, da se je v Sloveniji proizvedena elektrika prodala po veliko nižjih cenah, kot se sedaj elektrika kupuje v tujini. Politika gospodarjenja z elektriko, pri čemer država sama proizvede 80 odstotkov potrebne elektrike, bi morala biti jasna, je poudaril.

Knez in Akrapovič sta bila kritična tudi do načrtov sedanje vlade glede davkov. Ob napovedanih spremembah pri dohodnini, kjer naj bi se med drugim odpravilo sprejeto zvišanje splošne olajšave v prihodnjih letih in stopnjo v najvišjem dohodninskem razredu zvišalo s 45 nazaj na 50 odstotkov, poudarjata, da bi bilo treba za inženirski kader, ki ustvarja visoko dodano vrednost, zagotoviti konkurenčne pogoje. Knez pa je glede obdavčitve pri prodaji delnic skladu lastnih delnic v podjetjih in hkratnega spodbujanja solastništva zaposlenih dejal, da je to tako, “kot bi ubili dirkalnega konja, nato pa mu kupili najboljšo hrano”.

“Višanje minimalne plače in višanje obdavčitev pri višjih plačah nam briše srednji razred, ki je vodilo družbe,” meni Knez.

Po srečanju vlade z gospodarstvom je predsednik GZS Tibor Šimonka dejal, da so gospodarstvenike v zadnjem tednu presenetile visoke cene v ponudbah trgovcev z električno energijo, kar naj bi po besedah predsednika vlade Roberta Goloba bilo “drugače” že prihodnji teden.

Kaj preseneča gospodarstvenike in kakšne so njihove potrebe, bodo danes predstavili še pri Klubu slovenskih podjetnikov.

Jure Knez Jure Knez
Žiga Živulović jr. /BOBO
Žiga Živulović jr. /BOBO
Igor Akrapovič Igor Akrapovič
Žiga Živulović jr. /BOBO
Vseslovenski festival podjetništva 2022 Vseslovenski festival podjetništva 2022
Žiga Živulović jr. /Bobo
Igor Akrapovič Igor Akrapovič
Žiga Živulović jr. /BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje