Kmetijska ministrica zadovoljna s pomočjo, a svari pred negotovo zimo

Gospodarstvo 01. Okt 202213:21
Gnoj
Foto: Tina Kosec/ Bobo

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je v prvi polovici septembra začela z izplačevanjem pomoči kmetijskemu in ribiškemu sektorju zaradi draginje in doslej izplačala že večino pomoči. Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, so od skupaj predvidenih 22,3 milijona evrov izplačali skoraj 22,2 milijona evrov pomoči.

S tem je bila skoraj v celoti realizirana vladna napoved ukrepov finančne pomoči kmetom in ribičem za omilitev draginje,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Do konca septembra so bile tako izdane vse informativne odločbe za finančno nadomestilo zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala v skupni finančni vrednosti 14,9 milijona evrov. Izračun pomoči znaša od 50 evrov do 35.000 evrov na kmetijo.

Izdane so bile tudi odločbe za dodelitev izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov, kjer je bilo do 26. septembra izdanih in izplačanih več kot 3600 odločb v skupni vrednosti 5,2 milijona evrov. Izplačilo znaša okvirno 60 evrov na kravo molznico.

V okviru finančnega nadomestila zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo, je bilo izdanih več kot 19.600 informativnih odločb. Izplačila odločb v skupni vrednosti 2,1 milijona evrov so bila predvidena za petek. Nadomestilo prejmejo vsi, ki so bili lani upravičeni do vračila trošarine za energente, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo.

V zadnjem tednu septembra je bilo izdanih tudi 13 odločb v sklopu finančnega nadomestila stroškov v ribištvu zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za pogon ribiških plovil, v skupni vrednosti 6.170 evrov.

Šinko: Tudi v prihodnje bomo našli rešitve

Kmetijska ministrica Irena Šinko je izrazila zadovoljstvo, da so lahko kmetom in ribičem hitro pomagali v časih, ko stroški rastejo in je pomembna hitra pomoč. “Ker so pred nami zelo negotovi časi in zima, bomo morali še naprej intenzivno spremljati stanje v sektorju in hitro odreagirati glede na okoliščine doma in po svetu, ki so negotove,” je poudarila ministrica.

Šinko verjame, da bodo tudi v prihodnje našli rešitve in pomagali vsem, ki bodo zaradi rasti cen goriv, elektrike in repromateriala, kar se odraža v visokih stroških proizvodnje in pridelave, v težavah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar