Kumer: Zmanjšujemo uvoz iz Rusije, a ne za ceno ekstremnih podražitev nafte

Gospodarstvo 22. Jun 202216:41 8 komentarjev

"Poskušamo se umakniti iz dobave ruskih fosilnih energentov, to je cilj in prioriteta, a ne na račun ekstremnega povišanja cen za naše državljanke in državljane," infrastrukturni minister Bojan Kumer komentira naše poročanje o pošiljki ruske nafte v koprskem pristanišču. Petrol, ki je naročnik in kupec nafte, sicer pravi, da so bile količine, ki jih trenutno prejemajo, dogovorjene pred začetkom vojne v Ukrajini.

V koprskem pristanišču je privezan malteški tanker z rusko nafto (na fotografiji). Kljub temu da je Slovenija vse od začetka vojne v Ukrajini ena o glasnejših zagovornic embarga na ruske energente, od tam torej poleg nepogrešljivega zemeljskega plina še vedno uvažamo tudi nafto. Naročnik Petrol pravi, da naftne derivate trenutno kupuje po pogodbah, ki so bile sklenjene pred začetkom vojne v Ukrajini in da postopa v skladu s sprejetimi sankcijami na ravni EU. Več v članku Ruska nafta še vedno prihaja v Slovenijo.

Novi infrastrukturni minister Bojan Kumer je danes dejal, da o tankerju ni obveščen in da mora informacije preveriti, prej težko komentira. V splošnem pa je po njegovih besedah trenutno prioriteta zagotoviti normalizacijo dobavne verige. “Nobenega dokaza ni, da trenutno točimo neruske derivate. Poskušamo se umakniti iz dobave ruskih fosilnih energentov, to je cilj in prioriteta, a ne na račun ekstremnega povišanja cen za naše državljanke in državljane.”

Na Bruselj medtem letijo kritike, da prepočasi zapira pot ruskim energentom na evropski trg, s tem pa navzlic ostri obsodbi Rusije in sankcijam posredno financira rusko vojaško agresijo na Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje