Osem ur v pisarniški službi, a manj kot tri ure dejanskega dela. Zakaj?

Gospodarstvo 09. Jul 202410:58 10 komentarjev
Osemurni delovnik
Foto: PROFIMEDIA

Osem ur v pisarniški službi še zdaleč ne pomeni osem ur dela. Raziskave kažejo, da smo lahko v tem času dejansko produktivni manj kot tri ure, natančneje dve uri in 53 minut. Osemurni delovnik je zastarel, a kdaj bo sledila nova revolucija na tem področju?

“Je normalno, da smo zaposleni le polovico našega osemurnega delavnika?” se je vprašal Drew Schuler, ki je zaposlen v ameriškem podjetju. “Ker pri večini ljudi, ki jih vprašam, je res tako,” je dodal.

Schuler je opazil, da njegovi sodelavci, ki v pisarni sicer preživijo večino dneva, ne delajo celih osem ur oziroma niso produktivni ves čas, ko so tam. A ni edini, ki to opaža. Ob pričakovanjih, da je treba biti samoiniciativen in si najti delo, ohranjati visoko delovno etiko in “narediti vse in še več” za podjetje in vodstvo, so številni v komentarjih priznali, da tudi oni porabijo več časa za to, da so videti zaposleni, kot za dejansko opravljanje dela.

Toda ali je to zato, ker nimajo dovolj dela? Za nekatere to morda drži. Vendar se številni zaposleni v podjetjih s tem ne strinjajo. Po njihovi oceni ima to več opraviti s človeškimi zmožnostmi.

Članek o produktivnosti v reviji Inc bralce opozarja, da je bil 8-urni delovnik prvotno velika sprememba na bolje v življenju zaposlenih, ki so pred tem delali od 10 do 16 ur na dan. Ta sprememba, ki so jo leta 1914 uvedli v tovarnah Ford Motors, je bila v času industrijske revolucije smiselna, a v času informacijske dobe je ta delovnik zastarel.

Delo v pisarni
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav povprečni ameriški zaposleni v službi preživi 8,8 ure dan, raziskave kažejo, da je v povprečju dejansko produktiven dve uri in 53 minut. To je časovni okvir, v katerem so človeški možgani sposobni opravljati delovne naloge, odgovornosti in obveznosti, nato pa je čas za “neproduktivne” naloge.

Te ure neproduktivnosti niso le izguba za podjetje, ampak vodijo tudi k nelagodju in nezadovoljstvu zaposlenih. Le 12 odstotkov zaposlenih je resnično produktivnih večino delovnega dneva, kar pomeni, da skoraj 90 odstotkov zaposlenih svoj čas zapolnjuje z nepotrebnimi dejavnostmi oziroma simulira produktivnost.

Med najbolj priljubljene “neproduktivne” aktivnosti v službi spada branje novic, brskanje po družbenih omrežjih, klepetanje s sodelavci, iskanje nove službe, kajenje, opravljanje zasebnih pogovorov, kuhanje kave … Samo pomislite – koliko časa na delovnem mestu sami porabite za kaj od navedenega?

Če delate od doma, se vam morda hitro zdi, da niste naredili dovolj. A ta raziskava kaže, da če ste produktivni samo tri ure na dan, je to enako, kot da bi v pisarni preživeli osem ur.

Osemurni delovniki preprosto niso več smiselni, poudarjajo strokovnjaki. Vprašanje pa je, kdaj se bo na tem področju zgodila nova “revolucija”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje