Soočenje o davčni reformi: “Pogovarjamo se o časovnici, nimamo pa izračunov”

V N1 STUDIO sta se soočila poslanka Svobode Monika Pekošak in poslanec Nove Slovenije Jernej Vrtovec. Foto: N1

Po koalicijskem vrhu so znana prva izhodišča davčne reforme, ki bi trenutno veljavni sistem postavila na glavo. Finančno ministrstvo bi razširilo davčno osnovo, namesto olajšav uvedlo odbitke, spreminja se tudi dohodninska lestvica. Časovnica je zastavljena do leta 2025, ko naj bi zaživel še davek na nepremičnine.

Ministrstvo za finance je zarisalo začetna izhodišča načrtovane davčne reforme. Finančni minister Klemen Boštjančič zatrjuje, da bo večina posameznikov zaradi sprememb imela več, hkrati pa je kolege iz koalicije opozoril, da potrebe so in bodo večje, kot trenutno zberemo z davki.

Kako torej zbrati več, ne da bi ljudje imeli manj, kaj to pomeni za gospodarstvo, in ne nazadnje kaj o vladnih načrtih pravi opozicija, ki je prve poteze vlade na področju davkov ostro kritizirala?

V oddaji N1 STUDIO sta poglede soočila poslanka Gibanja Svoboda in podpredsednica odbora za finance Monika Pekošak ter poslanec Nove Slovenije in predsednik komisije za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec.

Konkretnih odgovorov, kako bo davčna reforma videti v praksi, poslanka Svobode nima. Kot pravi, bo za razpravo na voljo še celo leto, vključene pa bodo tudi interesne skupine in javnost. Medtem Vrtovec meni, da gredo izhodišča reforme v smeri, da bodo ljudje v denarnicah imeli manj.

Gosta imata drugačne poglede tudi na področju uvedbe nepremičninskega davka, za katerega še ni znano, ali bo zamenjal trenutno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). Davku na nepremičnine Vrtovec ne nasprotuje, a spomni na slovensko folkloro izogibanja davkov, pri čemer je zanj ključno vprašanje, zakaj je to tako razširjeno. Poslanko vladajoče koalicije smo vprašali še, ali bodo poleg nepremičnin obdavčili še kaj.

Vrtovec med drugim opozarja, da bo morala vlada storiti še veliko korakov in usklajevanj, da pride do zakonodajnih pobud. Pri tem spomni tudi na predlog Socialnih demokratov o dodatni obdavčitvi kapitalskih dobičkov, kar je, tako Vrtovec, res nevarno. Vprašanje za poslanko Svobode se je tako ponudilo kar samo, ali so o takšnih pobudah SD znotraj koalicijskih vrst sploh usklajeni?

Jernej Vrtovec pa izraža pomisleke še o “optimistični časovnici”, ki bi se lahko zamaknila, ali pa z novim letom celo presenetila davkoplačevalce. Monika Pekošak je prepričana, da je izvedba reforme odvisna tudi od opozicije, pri čemer pa Vrtovec odgovarja, da “se pogovarjamo o časovnici, nimamo pa izračunov”. Poslanko Svobode je zato vprašal, kdaj bodo izračune prejeli.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.