Srbska vlada v boju z inflacijo zamrznila cene nekaterih živil

Gospodarstvo 30. Nov 202114:06 > 14:35
Trgovina
PROFIMEDIA

Zaradi visoke inflacije je srbska vlada sprejela odločitev, da v naslednjih 60 dneh cene nekaterih živil, med njimi sta sladkor in moka, ne smejo preseči rednih cen z dne 15. novembra. Vlada pravi, da si s to potezo želi zaščiti življenjski standard državljanov.

Srbska vlada se bo z visoko inflacijo borila tudi z zamejitvijo cen osnovnih živil, kot so moka, olje in sladkor. Povsem konkretno bo vlada omejila rast cen kristalnega sladkorja, moke tipa 400, jedilnega sončničnega olja, svinjskega mesa in mleka z 2,8-odsotnim deležem maščob.

Cene teh živil ne bodo smele preseči cen z dne 15. novembra. Pri tem pa se bodo upoštevale redne cene tega dne in ne morebitne znižane oziroma akcijske cene.

Srbska vlada se je za ta korak odločila, da bi odpravila škodljive posledice inflacije za državljane in morebitne motnje na trgu. Spremembe bodo predvidoma v veljavi 60 dni, proizvajalci teh osnovnih živil pa ne bodo smeli zmanjšati proizvodnje na način, da bi na trg poslali manj izdelkov, kot so jih povprečno v zadnjih 12 mesecih.

Za morebitne kršitelje je zagrožena denarna kazen od 100.000 do dveh milijonov dinarjev (od približno 850 do 17.000 evrov) ter prepoved opravljanja dejavnosti za obdobje od šestih mesecev do enega leta. Po besedah srbske ministrice za trgovino, turizem in telekomunikacije Tatjane Matić bodo ukrep podaljšali, če se bo za to izkazala potreba.