Vse več držav EU za uvedbo cenovne kapice za plin, med njimi tudi Slovenija

Gospodarstvo 27. Sep 202213:40 1 komentar
plinovod, plinska cev
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministri za energetiko več kot 10 držav članic, med njimi tudi Slovenije, naj bi Evropsko komisijo v pismu pozvali k pripravi predloga za določitev cenovne kapice za zemeljski plin. Želijo, da bi o tem razpravljali na petkovem zasedanju v Bruslju. S komisije so sicer sporočili, da pisma vsaj zaenkrat niso prejeli.

Ministri v pismu evropski komisarki za energetiko Kadri Simson, o katerem je poročalo več tujih medijev, poudarjajo, da se povečuje število članic, ki podpirajo uvedbo cenovne kapice za plin. Menijo, da bo omejitev cene zemeljskega plina vsem članicam omogočila omilitev inflacijskega pritiska, določitev okvira ukrepanja za primer motenj v dobavi in omejitev presežnih dobičkov v sektorju.

“Cenovna kapica mora veljati za vse veleprodajne transakcije zemeljskega plina, in ne sme biti omejena samo na določene jurisdikcije,” so zapisali ministri. V preteklosti se je namreč kot možnost omenjala uvedba cenovne kapice samo za ruski plin.

Ministri za energetiko so dodali, da se lahko cenovno kapico oblikuje tako, da bo zagotovila varnost dobav in prost pretok plina v Evropi, obenem pa bi lahko dosegli zmanjšanje porabe plina. Komisarko za energetiko Simson so pozvali, naj pripravi predlog za razpravo o cenovni kapici na petkovem zasedanju ministrov za energetiko.

Po navedbah virov pri EU se število podpisnikov pisma spreminja, je pa med njimi tudi slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Tuji mediji sicer poročajo, da je pismo podpisalo 12 oziroma 13 od 27 držav članic. Nekatere članice cenovni kapici močno nasprotujejo, med drugim Francija, Madžarska in Nizozemska.

Z Evropske komisije so medtem sporočili, da pisma o uvedbi cenovne kapice za plin vsaj zaenkrat niso prejeli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.