Vročanje računov je spet obvezno. Lahko kupec dobi globo, če ga nima?

Gospodarstvo 23. Feb 202307:27 > 15:59 9 komentarjev
Ilustracija papirnati računi
Žiga Živulović Jr./BOBO

Državni zbor je sprejel novelo zakona, s katero se nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Višina globe za kupca, ki računa ne bi prevzel, je določena pri 40 evrov. Glasove za so dali le poslanci koalicije, saj v opoziciji v noveli vidijo le nepotrebno birokratsko oviro.

Sistem davčnega potrjevanja računov je bil v Sloveniji uveden z zakonom o davčnem potrjevanju računov januarja 2016, ko je bilo tudi določeno, da mora davčni zavezanec za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Z novelo zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja lani se je ta obveznost ukinila.

Že nekaj več kot leto dni torej velja, da mora zavezanec račun izdati, izročiti kupcu v papirni obliki pa ga mora le na njegovo zahtevo. A kot je danes dejal državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič, se je s tem ponovno odprl manevrski prostor za sivo ekonomijo.

Analiza je pokazala, da se je od lanskega januarja, ko računov ni bilo potrebno več izdajati v fizični in elektronski obliki, v nekaterih dejavnosti izrazito zmanjšalo število računov. Kljub temu da je bilo leto 2022 z vidika gospodarske rasti dobro leto. “Primerjali smo leti 2022 in 2019, izključili smo covidna leta, pokazalo se je, da se je število računov izrazito zmanjšalo v dejavnosti frizerstva, osebnih storitev, kozmetičnih storitev, cvetličarstva in v avtomehaničnih delavnicah,” je pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič.

Število izdanih računov se je v omenjenih dejavnostih zmanjšalo med 17 in 30 odstotki. “Gre res za velik padec,” je še pojasnil in vzrok pripisal odpravi odločbe o obvezni izdaji računov.

Z novelo zakona, ki jo je podprlo 48 poslancev koalicije in narodnosti, proti pa so glasovali poslanci SDS in NSi, se pri gotovinskem poslovanju ponovno uvaja obveznost izročitve izdanega računa kupcu.

Glede oblike izročenega računa je v noveli zapisano, da je ta lahko tako papirna kot elektronska. “Tehnologija nam omogoča že marsikaj, račune je možno sprejeti preko mobilnih aplikacij, po elektronski pošti in tudi kako drugače,” je dopoldne še dejal Božič.

Kupec mora v skladu z novelo izročeni račun prevzeti in ga zadržati ob odhodu iz poslovnega prostora zavezanca. S tem se po pojasnilih vlade pristojnim organom omogoči nadzor nad evidentiranjem dejanskega prometa zavezanca in obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Če računa ne prevzamete, vam grozi globa

Višina globe za kupca, ki računa ne bi prevzel, je določena pri 40 evrov. “Toda ta ukrep je namenjen le osveščanju,” je zatrdil Božič. Ko so bile globe pred leti že zapisane v zakon, inšpektorji niso kaznovali nobene fizične osebe iz tega razloga.

Za pravne osebe in samostojne podjetnike, ki računa ne bi izdali, so globe določene v razponu od 1500 do 75.000 evrov, za njihove odgovorne osebe pa od 800 do 5000 evrov.

Poslanci koalicije so v razpravi pritrjevali vladi, da se bo s tem zmanjšal obseg sive ekonomije. Drugačnega mnenja so bili poslanci opozicije, ki se jim ponovna obveznost izročanja računa kupcu ne zdi potrebna, saj se je lani priliv davkov v proračun kljub temu povečal.

Preberite še: Lani precej manj izdanih računov: največji upad v gradbeništvu

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (9)

Prikaži vse komentarje