Uradno najvišje število okuženih: potrdili 5.164 okužb

Koronavirus 11. Jan 202207:46 > 12:084 komentarji
Delite:
Covid testiranje
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Včeraj smo v Sloveniji potrdili 5.164 okužb s koronavirusom, kažejo podatki NIJZ. To je največ potrjenih okužb od začetka epidemije. Delež pozitivnih testov je 50 odstotkov. Visok skok se je sicer začel pretekli teden. V bolnišnicah zdravijo 553 covidnih bolnikov, 160 na intenzivni terapiji, umrli trije covidni bolniki

Tudi ta teden se nadaljuje z izjemno visokim številom dnevno potrjenih okužb na koronavirus. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v ponedeljek potrdili 5.164 okužb, kar je največ od začetka epidemije in prvič čez mejo 5.000. Do zdaj je bilo največ primerov 3. novembra, ko je  potrdil 4.518 okužb. V primerjavi s preteklim ponedeljkom se je število potrjenih okužb povečalo za dobrih 52 odstotkov.

V ponedeljek so opravili 10.246 PCR-testiranj, pozitiven pa je bil vsak drugi test.

Na izjemno visoke številke kaže tudi število TAN-kod za aplikacijo #OstaniZdrav. Poleg rezultata testiranja namreč oseba, pri kateri je bila potrjena okužba s koronavirusom, po SMS prejme tudi kodo za vnos v aplikacijo, izdanih pa je bilo 4.169 kod.

Število aktivnih primerov skoraj 40 tisoč

Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da je trenutno v državi 39.906 aktivnih primerov okužb. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1.879, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 3.891, kažejo podatki NIJZ. V soboto je bilo opravljenih tudi 108.800 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Visok skok smo zaznavali vsak dan preteklega tedna, število potrjenih dnevnih okužb pa je vsakič, z izjemo nedelje, presegalo tri tisoč pozitivnih testov. Kot je za N1 napovedal izr. prof. dr. Janez Žibert, profesor na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in član covid-19 sledilnika, lahko pričakujemo vrh petega vala konec januarja.

Po včerajšnjih podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 572 covidnih bolnikov, od tega jih 157 potrebuje intenzivno nego.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.253.566 ljudi, kar pomeni 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.195.522, kar je 57 odstotkov prebivalstva.

Poklukar napovedal novo cepilne dneve

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj poudaril, da v peti val vstopamo s “prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom”. Napovedal je nove cepilne dneve, ki bodo potekali od četrtka do sobote v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. Nove cepilne dneve vpeljujejo, ker ne vedo, kaj bo družbi in zdravstvenemu sistemu prinesla nova koronavirusna različica omikron.

Po Poklukarjevih besedah je v zadnjih dveh tednih omikron izpodrinil delto. Štetje okuženih z omikronom zato, kot pojasnjuje, nima smisla, “saj so z veliko verjetnostjo vsi potrjeni primeri okuženi z omikronom”.

Komentari

Vaš komentar