Omikron potrdili tudi v Avstriji, vse več držav zapira meje

Koronavirus 29. Nov 202107:48 > 21:12 0 komentarjev
Lockdown v Avstriji
Lukas Barth/REUTERS

Okužbo z novo koronavirusno različico omikron so potrdili tudi v Avstriji, in sicer pri osebi na Tirolskem, ki je bila na koronavirus pozitivna ob nedavni vrnitvi iz Južne Afrike, simptomov bolezni pa ni imela. Prvi okužbi so potrdili tudi v Kanadi, vse več držav pa se odloča za omejevanje potovanj iz Južne Afrike ali vsesplošno zapiranje meja.

V Avstriji so po sumu, o katerem so poročali že minuli konec tedna, danes tudi uradno potrdili prvi primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Gre za osebo na Tirolskem, ki je bila na testiranju na novi koronavirus ob nedavni vrnitvi iz Južne Afrike pozitivna, trenutno pa nima simptomov bolezni.

Kot so danes sporočili z avstrijskega zdravstvenega ministrstva, so dobili vse potrebne podatke, na podlagi katerih lahko sedaj z gotovostjo potrdijo, da gre pri osebi za okužbo z novo različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529.

Okužbo potrdili tudi v Španiji in na Švedskem

Okužbo z novo različico so danes potrdili tudi v Španiji in na Švedskem. V Španiji so skrb vzbujajočo različico potrdili pri osebi, ki je v državo pripotovala z letalom iz Južne Afrike, so sporočili iz ene od madridskih bolnišnic in dodali, da se okužena oseba zaenkrat dobro počuti. Tudi na Švedskem so prvo okužbo z omikronom potrdili pri nekem potniku, ki je nedavno prispel iz Južne Afrike, sicer pa prihaja iz regije Skane na jugu države. Test je opravil pred približno tednom dni.

Japonska prepovedala vstop

Meja Japonske je bila za tuje državljane zaprta velik del pandemije covida-19, pri čemer v določenem trenutku v državo niso mogli niti tujci z bivališčem na Japonskem. Na začetku novembra so nato omejitve nekoliko sprostili in dovolili vstop poslovnežem, tujim študentom in drugim imetnikom vizuma, za turiste pa ohranjali meje zaprte.

Ob pojavu nove različice, poimenovane omikron, se je Japonska zdaj znova odločila za strožje ukrepe in vnovično prepoved vstopa tujim državljanom. Tujci od torka naprej ne bodo mogli vstopati na Japonsko, je napovedal premier Fumio Kišida. Že pred tem je za potnike iz skupno devetih držav juga Afrike uvedla desetdnevno obvezno karanteno v posebej za to namenjenih namestitvah. V državi še niso potrdili nobenega primera nove različice, preučujejo pa primer potnika iz Namibije, ki je bil nedavno pozitiven na testiranju za koronavirus.

V Sloveniji primera okužbe z omikronom še nismo zabeležili

Kot so za N1 sporočili z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), v Sloveniji primera okužbe z različico omikron še nismo zabeležili.

So pa prve primere različice omikron potrdili že v Izraelu, Hongkongu in Kanadi. V Evropi so jo poleg Avstrije doslej potrdili še v Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

Prvi okužbi tudi v kanadski prestolnici

Kanada je na drugi strani v nedeljo sporočila, da je odkrila prva primera nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Nigerije. Oba bolnika sta v izolaciji, medtem ko še odkrivajo vse njune morebitne stike, so sporočile kanadske oblasti.

Obe okužbi so za zdaj potrdili v prestolnici Ottawa. Minister za zdravje Jean-Yves Duclos pričakuje, da bodo odkrili še več primerov te različice.

Izrael zaprl svoje meje

O novi različici B.1.1.529 so minuli teden prvič poročali iz Južne Afrike, že v petek jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za skrb vzbujajočo. Njeno morebitno širjenje sproža zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij, ki jih vsebuje, in strahu, da bi bila zaradi tega lahko lažje prenosljiva ali pa bi zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti, čeprav je v zvezi z njo prisotnih še veliko neznank.

Vse večje število držav po vsem svetu se odloča za omejevanje potovanj iz držav z juga Afrike, za zaprtje meja za tujce se je poleg Japonske odločil tudi Izrael.

Glede tega je zaskrbljen generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. “Afričanov ne smemo kriviti za nemoralno nizko dostopnost cepiv v Afriki – ne bi jih smeli kaznovati, ker so identificirali in delili ključne znanstvene in zdravstvene informacije s svetom,” je dejal.

ZDA še brez primera

V ZDA doslej še niso potrdili okužbe z različico omikron, je danes sporočil Anthony Fauci, zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Biden je imel v nedeljo sestanek s Faucijem in drugim člani zdravstvene ekipe Bele hiše. Fauci je predsednika seznanil z informacijo, da bo za bolj natančne podatke o prenosljivosti in drugih značilnostih te različice potrebnih še približno štirinajst dni. Vendar pa ostaja prepričan, da cepiva, ki so v uporabi, nudijo zaščito pred hudim potekom bolezni.

Zdravstveni ministri sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) so danes v skupni izjavi opozorili, da je koronavirusna različica omikron močno nalezljiva in zahteva hitro ukrepanje. Pohvalili so tudi Južno Afriko za izjemno delo, ker je odkrila to različico in nanjo opozorila druge. Napovedali so še eno zasedanje v decembru in obljubili tesno sodelovanje z WHO.

Prav tako je poudaril, da poživitveni odmerek zagotavlja najboljšo možno zaščito pred covidom-19. Zato so vsem, ki so že prejeli po dva odmerka cepiv Pfizerja in Moderne ter po en odmerek cepiva Johnson & Johnson, priporočili, naj se cepijo še s poživitvenim odmerkom.

Biden je dejal, da je nova različica razlog za zaskrbljenost, ni pa razlog za paniko in pozval vse Američane, naj se cepijo, vključno s poživitvenim odmerkom, in nosijo maske v zaprtih prostorih in v večjih skupinah. “Če se bomo vsi cepili in nosili maske, ne bo nobene potrebe po zapiranju,” je dejal.

Tudi na Otoku se v boj z omikronom podajajo s cepljenjem, in sicer s širitvijo skupin, ki se jim priporoča tretji odmerek.

Doslej so na Otoku s tretjim odmerkom cepili osebe, stare 40 let in več, in sicer po preteku šestih mesecev od drugega odmerka. Zdaj je Skupni odbor za cepljenje in imunizacijo (JCVI) svetoval razširitev poživitvenega cepljenja na osebe, stare od 18 do 39 let. Obenem je predlagal tudi cepljenje z drugim odmerkom za otroke med 12. in 15. letom starosti.