Na račun cepiva proti covidu Moderna povečala dobiček

Gospodarstvo 05. Avg 202121:13
Delite:
Cepivo Moderna
Foto: Dado Ruvic/Reuters

Moderna je v drugem četrtletju letošnjega leta izgubo iz enakega četrtletja lani spremenila v dobiček, pričakovanja analitikov pa je presegla tudi z rastjo prihodkov. Vse to po zaslugi cepiva proti covidu-19, ki je v uporabi v več kot 50 državah sveta.

Cepivo proti covidu-19 je praktično edini komercialni proizvod Moderne, ki se trenutno posveča še razvoju cepiv proti navadni gripi in drugim virusom, kot sta zika in HIV. Testira tudi dodaten tretji odmerek cepiva proti covidu-19 in začenja študijo naslednje generacije cepiva proti tej bolezni; novo cepivo naj bi bilo lažje hraniti in distribuirati.

Moderna je imela v drugem četrtletju lani izgubo v višini 117.000 dolarjev, v drugem četrtletju letos pa dobiček v višini 2,78 milijarde dolarjev ali 6,46 dolarja na delnico. Prihodki so narasli na 4,35 milijarde dolarjev, razmerje med dobičkom ter prihodki pa kaže, kako dober posel je cepivo proti covidu-19.

Kljub temu so se delnice Moderne po objavi rezultatov še pred odprtjem borz pocenile in nato nadaljevale drsenje navzdol. Sredi dneva so izgubile 1,33 odstotka vrednosti; kotirale so pri 413,48 dolarja. Ne glede na to so delnice Moderne danes še vedno štirikrat dražje kot v začetku leta.

Moderna namerava do konca meseca ameriško Upravo za hrano in zdravila (FDA) zaprositi za redno potrditev uporabe njenega cepiva proti covidu-19. To si želijo tudi drugi proizvajalci, kot sta Pfizer in Johnson & Johnson, ki svoja cepiva trenutno prodajajo na podlagi izrednega dovoljenja.

Moderna je ob objavi poslovnih rezultatov za drugo četrtletje sporočila tudi, da je njeno cepivo proti covidu-19 93-odstotno učinkovito še šest mesecev po drugem odmerku.

Moderna je za letos podpisala pogodbe o prodaji cepiva v vrednosti 20 milijard dolarjev, v letu 2022 pa namerava prodati za 12 milijard dolarjev z opcijo za dodatnih osem milijard dolarjev. Letos namerava proizvesti med 800 milijonov do milijarde odmerkov cepiva proti omenjeni bolezni.

Komentari

Vaš komentar