Precepljenost med medicinskimi sestrami ponekod nad 80 odstotki

Koronavirus 08. Sep 202117:00 > 17:23

Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege, je v oddaji N1 STUDIO pojasnila, da je precepljenost med medicinskimi sestrami in babicami ponekod presegla prag 80 odstotkov. "So primeri dobrih praks v posameznih zdravstvenih domovih, oddelkih znotraj zdravstvenih ustanov in socialnovarstvenih zavodih," je povedala.

Če je med zdravniki v bolnišnicah skoraj 90-odstotna precepljenost proti covidu-19, naj bi bil ta odstotek med medicinskimi sestrami precej manjši.

Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege, je v oddaji N1 STUDIO pojasnila, da je precepljenost med medicinskimi sestrami in babicami v posameznih kliničnih okoljih presegla prag 80 odstotkov.

Precepljenost počasi raste

“Precepljenost počasi raste. So primeri dobrih praks – posamezni zdravstveni domovi, posamezni oddelki znotraj zdravstvenih ustanov, tudi socialnovarstvenih zavodov. Potrdim lahko, da je zagotovo veliko odvisno od vodenja posameznega zavoda,” je poudarila Ažman in navedla različne dejavnike, ki pripomorejo k višji precepljenosti zdravstvenega kadra.

“Od zgleda, ki ga ima management, neposrednega stika do osebnih razgovorov. Vse to so prijemi, ki razblinjajo negotovosti in ki dajejo odgovore na tista vprašanja, ki ostajajo pri večini medicinskih sester zlasti v starostni skupini okoli 30 let, odprta. Torej vprašanja neplodnosti, povezave z zanositvijo,” je v oddaji N1 STUDIO pojasnila Ažman.

O pogoju PCT, ki je za zdravstvene delavce obvezen, pa je Ažman dejala, da tudi v zdravstvu obstaja ugovor vesti.

“Vsakdo, ki se je odločil za ta poklic, je s tem sprejel tudi posamezno tveganje. Nikogar ne silimo v cepljenje. To je še vedno naša osebna odgovornost,” je poudarila. Obstajajo pa pravila pogoja PCT. Ažman je dodala še, da konkretnega primera v zdravstveni ali babiški negi, ko bi nekdo odklonil cepljenje ali testiranje, ne pozna.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate spodaj: