Pred tremi leti razglašena pandemija, ki je še ni konec

Koronavirus 11. Mar 202307:261 komentar
covid-19
Profimedia

Pred tremi leti je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila pandemijo covida-19, ki je kljub omejevalnim ukrepom še ni konec. Od marca 2020 se je glede na podatke WHO s koronavirusom potrjeno okužilo približno 760 milijonov ljudi, umrlo jih je okrog 6,8 milijona.

Pandemija covida se nanaša na širjenje nalezljive bolezni, ki jo povzroča virus sars-cov-2. Prve primere slednjega so odkrili na Kitajskem decembra 2019, nakar se je hitro razširil po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi tega 30. januarja 2020 bolezen, ki so jo poimenovali covid-19, najprej razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju, 11. marca je sledila razglasitev pandemije.

Po triletnem obdobju, ki so ga zlasti v prvih dveh letih zaznamovali strogi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, WHO poudarja, da pandemije še ni konec – bila naj bi v prehodni fazi – in ohranja s tem povezane izredne razmere. WHO še vedno opozarja na pomen cepljenja in premalo ustrezno cepljenih, češ da bo novi koronavirus, ki se pojavlja v vedno novih različicah in podrazličicah, v bližnji prihodnosti zagotovo ostal patogen pri ljudeh in živalih.

Doslej je bilo po podatkih organizacije razdeljenih več kot 13 milijard odmerkov cepiva. WHO ob tem države poziva, naj pripravijo dolgoročne akcijske načrte za preprečevanje, spremljanje in obvladovanje okužb ter ostanejo pozorne tudi po morebitni odpravi izrednih razmer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar