Prestop meje zgolj ob PCT pogoju, a potrdil ne preverjajo povsod

Delite:
Mejni prehod Obrežje
Foto: BOBO

Za vrnitev v Slovenijo morajo prebivalci predložiti potrdilo o izpolnjevanju PCT pogoja. A so na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko kontrole zgolj občasne. Po nekaterih informacijah pa tega dosledno ne preverjajo niti na meji s Hrvaško.

Vstop v državo je brez karantene trenutno dovoljen tistim, ki predložijo potrdilo o izpolnjevanju PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja. Ali bodo prebivalci dokazilo morali tudi pokazati, pa je odvisno tako od izbranega mejnega prehoda kot tudi od policista. Kontrolne točke so namreč vzpostavljene zgolj na meji s Hrvaško, po naših informacijah pa se zna zgoditi še, da dokumentov sploh nihče ne preveri.

Nekateri bralci, ki so se v minulih dneh vračali z dopusta na Hrvaškem, so namreč javili, da na meji potrdila o PCT pogoju ni preveril nihče. Na policiji pravijo, da te navedbe preverjajo.

Na mejnih prehodih z Avstrijo, Italijo in Madžarsko so kontrole zgolj občasne. Na policiji so pojasnili, da trenutno veljavni odlok kontrolnih točk na teh mejah ne predvideva. Sistematično preverjanje bi bilo sicer mogoče, če bi to z odlokom določila vlada, so zapisali.

Za vstop v Slovenijo morajo potniki trenutno predložiti potrdilo o izpolnjevanju PCT pogoja. Pri tem štejejo tako PCR kot hitri testi, a imajo različen rok veljavnosti. Tiste potnike, ki ne predložijo potrdila, na meji napotijo v desetdnevno karanteno. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji se vstop dovoli zgolj, če dokažejo, da imajo zagotovljen prostor za karanteno, izhaja iz podatkov, objavljenih na vladnem spletišču.

Izjeme so vozniki tovornih vozil, potniki, ki Slovenijo zgolj prečkajo, otroci, mlajši od 15 let, ki potujejo z odraslim z ustreznim potrdilom, dvolastniki ali najemniki zemljišča v obmejnem območju in čezmejni delovni migranti, ki imajo prebivališče v razdalji največ desetih kilometrih zračne črte od meje.

Prebivalci lahko na meji kot dokazilo predložijo tako natisnjeno kot tudi digitalno različico potrdila – tega policistu pokažejo na telefonu. Policisti vse, ki bodo na meji pokazali natisnjeno zeleno digitalno potrdilo, prosijo, naj tega ne plastificirajo in naj QR kode ne prepogibajo. To namreč povzroča težave pri branju kode.

Mejo je mogoče prestopiti s testi, za katere je mogoče pridobiti potrdilo od pristojnega organa, so pojasnili na policiji. Za samotestiranje s slino pa takega potrdila ni mogoče dobiti, so še dodali.

dopust v času epidemije
Foto : Profimedia

Večina ponarejenih potrdil na meji s Hrvaško

Policisti še vedno zaznavajo problematiko ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT. V večini primerov gre za ponarejena potrdila o izvedbi PCR testiranja, v zelo majhnem obsegu pa tudi za ponarejena potrdila o prebolelosti. Večino ponarejenih potrdil o testiranju na okužbo s koronavirusum zaznajo na meji s Hrvaško.

Januarja, ko so zaznali to problematiko, so zabeležili tudi do deset primerov potrjenih potrdil dnevno. V zadnjem mesecu beležijo veliko manj primerov zaznanih ponarejenih PCR testov, tedensko zaznajo nekaj primerov. Pogosteje poskušajo potniki s ponarejenim potrdilom mejo prečkati za konec tedna.

Policija pristnost izdanih potrdil preverja pri izdajateljih tovrstnih potrdil. Ker gre za večinoma zdravstvene ustanove, je preverjanje razmeroma enostavno in hitro, so zapisali na policiji.

Ob preiskavi ponarejanja listin sicer policisti preverjajo vse okoliščine kaznivega dejanja, tudi kje, kdaj in kako so storilci ponarejeno potrdilo pridobili. Na ta način poskušajo dokazati storitev kaznivega dejanja še ponarejevalcu potrdil. V nekaj primerih so bili pri tem uspešni, storilce pa bodo policisti kazensko ovadili. V nekaterih primerih pri preiskavi teh kaznivih dejanj sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi.

Komentari

Vaš komentar