Nova odločitev: komu ne bo več treba v karanteno

Koronavirus 06. Jan 202219:41 > 07. Jan 2022 14:33
Delite:
Viri prenosa okužb: družina
Foto: Profimedia

Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe pri pogojih za odrejanje karantene v primeru visoko tveganega stika. Med izjeme pri karanteni dodali vse prebolele s covidom-19, ki so bili predhodno polno cepljeni in osebe, ki so prebolele covid-19 v zadnjih 45 dneh. Odlok se bo začel uporabljati 10. januarja.

Vlada je na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) spremenila odlok o izjemah od karantene na domu v primeru visoko tveganega stika.

Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19 določa, da se osebo, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem covid-19, ne napoti oziroma se ji ne odredi ukrep karantene na domu, če:

  • je prejela poživitveni odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali Moderna,
  • je prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni,
  • je prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kitajskim cepivom proizvajalcev Sinovac Biotech in Sinopharm, indijskim cepivom proizvajalca Bharat Biotech ali z ruskim cepivom Sputnik. Izjema velja tudi za prebolevnike, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson.

Odlok se bo začel uporabljati 10. januarja.

“Ne smemo si zatiskati oči pred tem, kar se dogaja v tujini. V naslednjih dneh bomo imeli visoko število okužb. V tem trenutku moramo vsi skupaj sodelovati,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Podaljšali še veljavnost drugih ukrepov

Vlada je na dopisni seji do 30. junija podaljšala veljavnost ukrepa o povrnitvi stroškov izvajalcem socialno-varstvenih storitev zaradi vzpostavitve rdeče cone. S tem zagotavljajo sredstva za sofinanciranje vzpostavitve rdeče cone, kar dodatno pripomore k zamejitvi okužb v zavodih, so zapisali.

Vlada je do 30. junija podaljšala tudi financiranje zunanjih nastanitev uporabnikov, ki imajo potrjeno okužbo s covidom-19, kritje izpada prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet in kritje najema dodatnih prostorov.

Do 30. junija je vlada podaljšala tudi sklep, ki direktorjem socialno-varstvenih zavodov omogoča, da omeji stike stanovalcev in zapuščanje območja zavoda, če z drugimi možnimi ukrepi ni mogoče doseči omejevanja covida-19, so še sporočili po seji vlade.

Komentari

Vaš komentar