Tudi Slovenija za letalske potnike uvaja poseben obrazec

Koronavirus 09. Avg 202114:10 > 15:43
Delite:
Letališče Brnik Fraport
Foto: BOBO

Vsi potniki, ki bodo v Slovenijo vstopili z letalom ali ladjo, bodo morali od 16. avgusta pred vstopom v državo izpolniti digitalni obrazec za sledenje potnikov oziroma t. i. elektronski obrazec PLF.

Javna agencija za civilno letalstvo na svoji strani sporoča, da bodo morali vsi potniki, ki bodo v Slovenijo vstopili z letalom ali ladjo, po 16. avgustu izpolniti elektronski obrazec PLF.

Kot so dodali, gre za obrazec, ki omogoča lažje sledenje stikom v primerih, kadar so potniki med potovanjem izpostavljeni nalezljivi bolezni.

Podatke, ki jih potniki posredujejo, lahko epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) uporabi za hiter stik s potniki in njihovimi stiki, da prepreči nadaljnje širjenje bolezni in zaščiti zdravje potnikov.

Evropski elektronski obrazec za sledenje potnikov trenutno že uporabljajo nekatere evropske države. Vsaka država ima svojo politiko izpolnjevanja PLF. Nekatere države se odločijo, da mora PLF izpolniti le eden od družinskih članov, če družina potuje skupaj, druge države pa zahtevajo, da vsaka polnoletna oseba izpolni svoj PLF.

Brez obrazca vas lahko na meji zavrnejo

Med drugim obrazec že uporabljajo Italija, Malta in Grčija. Za vstop v Grčijo morajo turisti na primer dan pred prihodom izpolniti obrazec PLF, v njem pa navesti natančne podatke o svojem odhodnem kraju, trajanju predhodnih bivanj v drugih državah in naslov med bivanjem v Grčiji. Če bodo bivali v različnih krajih, morajo navesti naslov vsaj za prvih 24 ur. Vsaka družina predloži en obrazec PLF. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se ne boste mogli vkrcati na letalo ali pa vas bodo na grški meji zavrnili.

PLF
Foto : N1

Spletna stran elektronskega obrazca PLF predstavlja enotno vstopno točko za zbiranje elektronskih obrazcev PLF (Passenger Locator Form) in hkrati omogoča lažje in hitrejše zbiranje ter izmenjavo podatkov med državami članicami EU, s čimer je sledenje stikom potnikov bolj učinkovito in uspešno.

Komentari

Vaš komentar