Verk: Odprava pogoja T bi bila v tej družbeni klimi zelo tvegana

Koronavirus 10. Sep 202111:55 > 13. Sep 2021 15:47 komentar
Frančišek Verk
Žiga Živulović jr./BOBO

Sindikalisti so zadržani do vladne napovedi obveznega cepljenja v javni upravi. Delodajalci v zasebnem sektorju pa pogosto razmišljajo, da bi to od zaposlenih zahtevali tudi sami.

Vlada bo v kratkem odločala o spremembi pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za zaposlene v javni upravi. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj napovedal, da bo za zaposlene v javni upravi veljal le še pogoj precepljenosti ali prebolelosti, testiranja pa ne bo več. Po nekaterih informacijah bi lahko bila določba tudi blažja.

Sindikalisti zadržani

Odločitev za obvezno cepljenje bi bilo v trenutni družbeni klimi zelo tvegano, opozarja predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk. “To bi razburilo zelo velik del tisti, ki cepljenju nasprotujejo,” napoveduje, “Mnogi med njimi se ne želijo cepiti prav zato, ker tako izražajo upor proti politiki.”

Po njegovem mnenju vlado skrbijo stroški testiranja in to se mu zdi razumljivo. “Samo v policiji naj bi letni stroški testiranja znašali dva milijona evrov,” pravi. “Vlada se je ‘zaštrikala’ in zdaj na hitro spreminja taktiko,” ocenjuje.

Ob višji stopnji precepljenosti bi stroški proračuna seveda padli, a zavračanje cepljenja je v veliki meri krivda vlade, pravi Verk. “Namesto, da bi komunikacijo o cepljenju prepustili zdravstveni stroki, so jo prevzeli politiki,” pojasnjuje.

#related-news_1

“Zaenkrat lahko povem samo, da sem do obveznega cepljenja zadržan, čeprav cepljenje zagovarjam,” pravi predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek. Več bi lahko povedal, če bi vlada obveščanje socialnih partnerjev in javnosti jemala resno, pojasnjuje. “Tako kot je zdaj, pa je zelo težko imeti konstruktivno razpravo,” poudarja.

Glavno vprašanje delodajalcev: Je lahko pogoj samo PC?

Generalni sekretar združenja delodajalcev Jože Smole se načeloma izogiba komentiranju odnosov med javnimi uslužbenci in vlado kot delodajalcem. Razume pa težave, ki jih zaradi stroškov testiranja povzroča sedanja ureditev glede pogoja PCT.

“Neprestano dobivamo pritožbe, da mora podjetje plačevati testiranje, samo zato, ker se zaposleni nočejo odločiti za cepljenje, ki je brezplačno,” pravi. Glavno vprašanje je, ali obstaja pravna podlaga, ki bi delodajalcu omogočala, da od delavca zahteva, da se cepi. “Nimamo še odgovora,” pravi Smole.

“Želimo predvsem, da se pove, kaj velja, in da potem to velja nekaj časa in ne samo teden dni,” pojasnjuje. “Trenutno morajo vodstva podjetji razmišljati o številnih stvareh, ki niso neposredno povezana z njihovo poslovno dejavnostjo.”