UL: Ne vemo, kdo bo kril stroške (samo)testiranja za zaposlene

Koronavirus 05. Sep 202113:38 > 07. Sep 2021 11:39 5 komentarjev
Univerza v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO

Z Univerze v Ljubljani so fakultetam članicam sporočili, da od ponedeljka ne bodo več organizirali brezplačnega testiranja. Po spremembi odloka, ki stopi v veljavo v ponedeljek, je namreč za študente predvideno samotestiranje, ki bo financirano iz državnega proračuna. Samotestiranje je ob hitrih in PCR testih predvideno tudi za zaposlene, zmeda pa nastaja, saj na univerzi še nimajo pojasnil, kdo bo kril stroške tega samotestiranja.

Kot so za N1 pojasnili na Univerzi v Ljubljani, so za zaposlene in študente organizirali brezplačno testiranje, katerega izvajalec pa po spremembi odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja, ki začne veljati v ponedeljek, 6. septembra, več nima podlage za brezplačno testiranje.

“Izvajalec testiranja nas je v soboto obvestil, da v skladu z novim odlokom nima več podlage za brezplačno testiranje. V skladu s tem obvestilom smo pozvali vse, ki so se prijavili na testiranje za ponedeljek, naj to storijo danes (v nedeljo). Novi odlok (v veljavo stopi 6. septembra) namreč predvideva samotestiranje za študente. Samotestiranje je predvideno tudi za zaposlene, vendar še nimamo pojasnila z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kako se bo krilo stroške tega testiranja,” so sporočili za N1.

Dan kasneje (v ponedeljek) so z Univerze v Ljubljani za N1 sporočili, da informacije o tem, kdo bo kril stroške samotestiranja za zaposlene, še vedno nimajo, so pa zato izdali obvestilo, da zaposleni plačajo testiranje oziroma teste za samotestiranje ter račun predložijo za povračilo stroška. “Pričakujemo pa, da bo ministrstvo čim prej sprejelo ustrezne pravne podlage, na podlagi katerih bo zagotovilo sredstva za kritje teh stroškov, podobno kot za zaščitno opremo,” so dodali. Za zaposlene po novi odredbi veljajo ob samotestiranju tudi hitri in PCR testi.

Zato so bili študentje in zaposleni na ljubljanski univerzi v nedeljo obveščeni, da zanje s ponedeljkom več ne bo brezplačnega testiranja. Na eni izmed članic Fakulteti za družbene vede so v sporočilu študentom in zaposlenim zapisali: “Vključno s ponedeljkom ne moremo več zagotavljati brezplačnega testiranja za študente in zaposlene na Univerzi. Posledično ponedeljkovega testiranja v Rožni dolini in na Pedagoški fakulteti žal odpadejo.”

“Testiranje bo na voljo na točki za Bežigradom, po ustaljenem urniku in samoplačniško,” so še sporočili in dodali, da se študentje in zaposleni lahko še danes brezplačno testirajo na točki za Bežigradom in sicer od osme ure zjutraj do osme ure zvečer.

Po informacijah N1 zaposleni na nekaterih članicah Univerze v Ljubljani v nedeljo popoldan sporočila še niso prejeli.

Odlok, predstavljen v soboto, začne veljati v ponedeljek

Gre za spremembo odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2, ki jo je na sobotni novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar, veljati pa začne v ponedeljek.

Kot je razvidno iz 8. člena odloka, se za študente uvaja samotestiranje. “Študenti ter udeleženci izobraževanja odraslih obvezno izvajajo testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v domačem okolju,” je zapisano v 8. členu omenjenega odloka.

Člen nadalje navaja, da se testiranje s testi HAG za samotestiranje izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih, osebam iz tega člena pa priprada pet testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih sama ali njeni starši ali zakoniti zastopniki pridobijo v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja ali po predložitvi potrdila o šolanju in osebnega dokumenta, če je oseba tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja.

Stroške samotestiranja za študente po 10. členu odloka krije državni proračun.

“Če je oseba študent, udeleženec izobraževanja odraslih, udeleženec športnih programov ali športno rekreativne dejavnosti, poleg kartice zdravstvenega zavarovanja predloži tudi potrdilo o šolanju in osebni dokument oziroma potrdilo o udeležbi v športnih programih ali športno rekreativni dejavnosti,” še pravi odlok.

Samotestiranje tudi za zaposlene?

V 5. členu omenjenega odloka je zapisano, da za udeležene v dejavnostih vzgoje in izobraževanja (ter udeležene v množici dugih dejavnosti) za opravljanje dela kot PCT pogoj testiranja šteje tudi testiranje s testom HAG za samotestiranje.

“Samotestiranje iz prejšnjega stavka se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela, določijo čas in kraj samotestiranja, ki je lahko izvedeno v domačem okolju ali na delovnem mestu,” navaja 5. člen.

Na ministrstvu za zdravje so nas za odgovore preusmerili na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Njihova uradna pojasnila še čakamo.

Vlada sicer že dlje časa vzpodbuja vse, ki se lahko cepijo, naj k cepljenju tudi pristopijo. Cepljenje je za vse brezplačno.