Prve ugotovitve obdukcije: hrvaški novinar Matijanić bi lahko preživel

Koronavirus 13. Avg 202217:14 > 17:32 1 komentar
Matijanić
N1

Znane so prve ugotovitve obdukcije novinarja Vladimirja Matijanića. Preiskave še niso dokončane, nekatere izvide še čakajo. Vendar je na podlagi informacij, ki so dostopne, pogovorov z njegovo partnerko Andreo Topić in strokovnjaki, mogoče sklepati, da bi Matijanić lahko preživel, če bi bil hospitaliziran takoj, ko se je okužil, in bi prejemal zdravila. Doma možnosti preživetja ni imel, poroča Index.

Vladimir Matijanić je umrl minuli petek, potem ko je zbolel za covidom-19. S partnerico Andreo Topić je v četrtek in na dan smrti najmanj desetkrat klical zdravniško pomoč, a so ga večkrat zavrnili. Reševalci so v petek prišli dvakrat. Ob njihovem drugem prihodu se je novinarju že ustavilo srce in mu niso mogli več pomagati.

Obdukcija je potrdila, da je bil Matijanić okužen s covidom-19, zaradi okužbe pa je dobil hudo obliko pljučnice. Hkrati je prišlo do vnetja srčne mišice, zaradi česar srce ni moglo več črpati krvi. To pa je verjetno razlog za precejšnjo oslabelost, o kateri je Matijanić po telefonu tožil zdravstvenemu osebju. Spomnimo: Matijanić je dejal, da se počuti utrujenega in izčrpanega ter da ne zmore niti do stranišča.

Srčno popuščanje se ocenjuje na lestvici NYHA Score od ena do štiri. V tistem trenutku je bil verjetno Matijanić pri oceni tri. Dejstvo, da človek ne more prehoditi niti nekaj korakov oziroma ima tudi v stanju mirovanju kratko sapo, je klinično pomembno, zdravstveni delavci pa bi morali upoštevati možnost srčnega popuščanja, piše Index.

Zaradi poškodb pljuč in hujšega srčnega popuščanja se je razvil ogromen pljučni edem. Srce ni moglo črpati krvi, ta je ostajala v krvnih žilah pljuč, od koder se je nato izlivala v pljuča, zaradi česar je Matijanić nehal dihati in umrl. Tekočina se je nabirala tudi okoli srca, zaradi pritiska na srčno mišico pa je bilo delovanje srca dodatno oslabljeno, še piše portal.

Verjetno je bil že dlje časa okužen s koronavirusom

Da pride do poškodbe srca, mora od okužbe s koronavirusom preteči nekaj časa. Mogoče je, da je bil Matijanić s koronavirusom okužen že več dni, šele kasneje pa so mu diagnosticirali covid. Odgovor na to vprašanje bi lahko dala histološka analiza – na rezultate še čakajo.

V njegovih pljučih so našli hrano. To bi lahko posledica vdihavanja kosov hrane. Med telefonskim pogovorom je namreč Matijanić omenil tudi težave z dihanjem. Lahko pa bi šlo tudi za posledico oživljanja. Glede na to, da je bilo v pljučih malo hrane, to zagotovo ni vzrok smrti. Velike dihalne poti so ostale odprte, v njih pa niso našli ostankov hrane, poroča Index.

Sjogrenovo bolezen bi morali jemati resno

Ni jasno, ali je bila intersticijska pljučnica posledica Sjögrenovega sindroma ali jo je povzročil covid ali pa gre za posledico obeh bolezni. Ključna bo histološka analiza.

Znano pa je, da je pljučna manifestacija Sjögrenovega sindroma glavni dejavnik tveganja za razvoj hude oblike pri vsaki pljučnici, še posebej pri covidu. Dejstvo, da je Matijanić imel Sjögrenov sindrom, bi morali že od samega začetka jemati resno.

Pri oživljanju bi lahko nastale manjše krvavitve, a te pa niso vzrok smrti, izhaja iz obdukcijskega poročila. Možganski edem bi lahko nastal med oživljanjem ali pa je posledica zastoja krvnega obtoka zaradi srčnega popuščanja. Verjetnost, da je to vzrok za smrt, je majhna.

Vzrok smrti

Strokovnjaki sklepajo, da je Matijanić najverjetneje umrl zaradi pljučnega edema, vzrok pa je miokarditis oziroma vnetje srčne mišice ter pljučnica. Glavni vzrok smrti pa je covid-19. K smrti je pomembno vplival tudi Sjögrenov sindrom, a s smrtjo ni vzročno povezan.

Na podlagi tega je mogoče reči, piše Index, da bi imel Matijanić možnost, da bi covid preživel, če bi bil hospitaliziran ob začetku bolezni in bi bil pod stalnim nadzorom. Po poročanju Indexa je mogoče sklepati, da bi imel boljše možnosti tudi, če bi prejel protivirusno zdravilo remdesivir, ki ga je primanjkovalo, ali paxlovid, ki se ga na Hrvaškem še ne uporablja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.