Se vam pogosto zgodi, da recept zahteva maslo sobne temperature, vi pa ste ga seveda pozabili vzeti iz hladilnika?
Kot pravi urednica prehrane pri reviji Bon Appetit Shilpa Uskokovic – če recept zahteva jajca sobne temperature, a ste jih pozabili pravočasno vzeti iz hladilnika, brez skrbi, kajti jajca odpuščajo pozabljivost. Masla pa seveda ne morete kar ”prelisičiti”.
Medtem ko nekateri recepti zahtevajo hladno maslo, je mehko maslo ali maslo sobne temperature skrivnost uspešne peke takšnih in drugačnih piškotov in tort ter priprave krem. Učinkoviteje se vmeša in poskrbi za mehko in puhasto teksturo.
Če radi pozabite na ta korak in maslo vedno prepozno vzamete iz hladilnika, preverite dve zelo preprosti metodi za hitro mehčanje masla!
Prva metoda
Trdo oziroma hladno maslo narežite na majhne kocke (približno velikost mandlja) in jih razporedite tako, da so v eni plasti. Te majhne kocke se bodo zelo hitro zmehčale, že v 15 minutah ali celo prej – odvisno od temperature prostora.
Druga metoda
Metoda je bila izglasovana za najbolj motečo, a tudi najbolj zadovoljujočo. Vključuje namreč “agresivno” udarjanje masla s kuhinjskim valjarjem (ali podobnim pripomočkom – lahko je tudi manjša ponev).
Cilj: maslo morate sploščiti (na približno 0,5 cm debeline).
Maslo lahko pustite v embalaži, ki jo nato previdno odstranite ali pa kos masla položite med papir za peko.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.