Klinčki ali nageljnove žbice so začimba, ki jo pri nas uporabljamo v kulinariki predvsem za pripravo božično-novoletnih jedi. A v tej dragoceni začimbi se skriva veliko več. Preverite 3 njene pozitivne lastnosti, ki vas bodo prijetno presenetile.
Nageljnove žbice ali bolj znano klinčki so dobile ime zaradi svoje oblike, saj so podobne starinskemu žeblju. So zelo aromatične in imajo izrazit vonj ter sladko-grenak okus, ki je zelo močan. Zaradi vseh opisanih lastnosti so klinčki še danes ena najbolj znanih začimb na svetu.
Pri nas se predvsem v božično-novoletnem in zimskem času veliko uporabljajo tudi v kulinariki, kot dodatek k sladkim jedem, piškotom, pecivom, kompotom, kuhanemu vinu itn. Nageljnove žbice se pridobivajo iz istoimenskega drevesa. Izvirale naj bi iz Kitajske, pozneje pa se je njihova uporaba razširila po Evropi, Aziji in vsem svetu. V kulinariki se uporabljajo cele ali zmlete in veljajo za začimbo, ki izboljša okus številnim jedem in živilom.
A klinčki niso le okusna začimba, imajo številne zdravilne učinke: delovali naj bi protivnetno in protibolečinsko. Njihova glavna sestavina je evgenol, ki naj bi bil zaslužen za večino blagodejnih učinkov. Bili naj bi tudi odličen vir beta-karotena in mangana in naj bi veljali za močan antioksidant.
Ustavijo rast škodljivih mikroorganizmov
Študije kažejo, da naj bi nageljnove žbice uničevale škodljive bakterije in pomagale zaustaviti njihovo širjenje. Tako naj bi bilo eterično olje nageljnovih žbic zmožno uničiti več zares škodljivih bakterij, vključno z E.coli. Prav tako naj bi pomagale do boljšega ustnega zdravja.
Vir izpostavlja študijo, s katero so ugotavljali, kako nageljnove žbice v kombinaciji z oljem čajevca in bazilike deluje na dlesni. Ugotovili so, da se je po 21 dneh udeležencem, ki so si redno splakovali usta z ustno vodico iz nageljnovih žbic, čajevca in bazilike, izboljšajo zdravje dlesni in ust nasploh. Opazili so tudi manj zobnih oblog.
Pomlajujejo kožo
Nageljnove žbice naj bi izjemno pozitivno delovale tudi na kožo in jo celo pomlajevale. Bolj natančno, raziskave kažejo, da naj bi pomagale povečati tvorjenje kolagena tipa 1 in elastina ter vlažnost kože. Zaradi tega naj bi se povečala elastičnost kože in zmanjšale gube. Prav tako naj bi imeli klinčki zmožnost, da v telesu pospešijo nastajanje proteina filagrina, ki je zadolžen za regeneracijo kožne pregrade. Klinčki naj bi zato imeli tudi velik potencial za lajšanje posledic fotostaranja kože.
Velja za afrodiziak
Različne začimbe so že od nekdaj veljale za afrodiziak. Tako naj bi tudi klinčke že stare civilizacije uporabljaje za povečevanje libida. Danes tudi znanost raziskuje njih vpliv na spolno slo. Manjša študija (opravljena na miših) je tako pokazala, da naj bi klinčki v kombinaciji z muškatnim oreščkom spodbujali spolno poželenje predvsem pri samcih. Ali bi to lahko veljalo tudi za ljudi, iz raziskave ni mogoče razbrati.
Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.