Kuhanje jajc ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Tukaj je pet nasvetov, na kaj morate biti pozorni.
Čeprav je kuhanje jajc za mnoge ena izmed prvih kuharskih lekcij, ki se jih naučimo v življenju, je očitno tudi pravcata umetnost, saj po spletu kar mrgoli nasvetov o tem, kako jajca pravilno skuhati, lažje olupiti in podobno.
Pet trikov, ki vam bodo pomagali do popolnega kuhanega jajca (trdega in mehkega), je zbral hrvaški portal Pun kufer.
Preverite lupino
Preden jajca postavite v vodo, preučite njihovo lupino. Tudi najmanjša razpoka na površini “proteinske bombice” lahko v vroči vodi “eksplodira” in vsebina jajca bo namesto v lupini končala v vodi.
Pomagajte si z žlico
Razpokam na lupini se boste izognili, če jajca v vodo potopite s pomočjo žlice ali kakšnega drugega kuhinjskega pomagala. Izogibajte se temu, da bi jajca v vodo položili z roko.
Lahko se zgodi, da se opečete in namesto da bi ga nežno položili v vodo, ga boste vanjo refleksno “vrgli” in lupina lahko poči.
Jajca naj bodo na sobni temperaturi
Mrzla lupina in vroča voda ne gresta skupaj, zato naj bo jajce, ko ga polagate v vodo, segreto na sobno temperaturo. Avstralski kuhar Curtis Sloane svetuje, da lahko učinek sobne temperature dosežete tudi tako, da jajce iz hladilnika za 30 sekund postavite pod curek vroče vode iz pipe. Ta naj ne bo preveč močan – saj veste, lupina …
Uporabljajte štoparico
Če želite mehko kuhano jajce, ga morate toplotno obdelovati od štiri do šest minut – odvisno od velikosti jajca, moči štedilnika in lonca, ki ga uporabljate.
Trdo kuhano jajce do perfekcije potrebuje od 10 do 12 minut, potem pa ga takoj, ko ga potegnete iz vode, prestavite v ledeno mrzlo vodo. S tem kuhanje ustavite, hkrati pa preprečite nastanek ne preveč atraktivnega zelenega roba okoli rumenjaka.
Jajc ne dajajte v vrelo vodo
Bolj počasna termična obdelava bo vaše jajce naredila bolj kremasto, trdoto beljaka in rumenjaka pa uravnotežila. Zato kuharji priporočajo, naj voda, v katero boste položili jajce, še ne vre.
Še več, piše portal, slavni chef Heston Blumenthal svetuje, da boste najboljše mehko kuhano jajce pripravili – brez kuhanja. Priporoča namreč, da jajce postavite v manjši lonec s hladno vodo, ga pokrijete in postavite na najvišjo temperaturo. Ko voda zavre, lonec umaknete, jajce pa pustite, da se kopa v vodi, ki se ohlaja, točno 6 minut. Sicer pa si njegovo metodo lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje