7 jedi, ki lahko postanejo strupene, če jih pogrejemo

author
N1
01. dec 2024. 04:30
>
21:48
riž, omaka z gobami, pomfrit
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Obstaja nekaj živil, pri katerih je potrebna posebna previdnost, da bi se izognili zdravstvenim tveganjem.

Pri pripravi hrane se pogosto zgodi, da kaj ostane za naslednji dan.
Čeprav je praktično obrok pogreti in prihraniti čas, je tukaj seznam sedmih živil, ki jih nikoli ne bi smeli pogrevati, piše portal N1 BiH.

Krompir


Krompir je pogosto priljubljena priloga, ki pa jo redko v celoti pojemo. Kuhanega krompirja nikoli ne smemo hraniti na sobni temperaturi, saj je izjemno podvržen razvoju bakterij, kot je Clostridium botulinum.
Če to storite in krompir ponovno pogrejete, tvegate zastrupitev. Kuhan krompir je treba čim prej shraniti v hladilnik, če ga želite jesti naslednji dan.

Riž


Riž morda deluje nedolžno, vendar prav tako skriva nevarnosti. Če ga hranite pri sobni temperaturi, se lahko v njem razvijejo bakterije, kot je Bacillus cereus, ki predstavlja resno zdravstveno tveganje, tudi če ga pogrejete.
Najbolje ga je shraniti v hladilniku v neprodušno zaprti posodi.

Gobe


Že pripravljene gobe je treba zaužiti čim prej, ostanke pa hraniti izključno v hladilniku in to največ en dan. Pri sobni temperaturi lahko gobe sproščajo toksine, ponovno segrevanje tako hranjenih gob pa spremeni strukturo njihovih beljakovin, zaradi česar postanejo škodljive.

Jajca


Pripravljenih jajc ne bi smeli ponovno segrevati.
Pri segrevanju pride do sprememb v beljakovinah, kar lahko povzroči prebavne težave. Če ostanejo nepojedena, je bolje jajca zavreči, četudi je to težko.

Piščanec


Piščanca je mogoče uživati hladnega, na primer s svežo solato. Vendar pa pogrevanje ni priporočljivo zaradi visoke vsebnosti beljakovin, ki se pri segrevanju spremenijo in lahko povzročijo resne težave z želodcem in prebavili.

Zelena, čebula in rdeča pesa


Ta živila so pogosto sestavine priljubljenih zimskih juh.
Čeprav običajno juhe pogrevamo, je treba biti previden, saj se med segrevanjem sproščajo nitrati, ki se spremenijo v nitrite. Ob večkratnem pogrevanju se lahko celo tvorijo rakotvorne snovi.

Olja


Določena olja, kot so lešnikovo, orehovo, olje iz grozdnih pešk ali avokadovo olje, imajo kratek rok trajanja in niso stabilna na visokih temperaturah. Segrevanje teh olj lahko povzroči nastanek transmaščob, ki so škodljive za zdravje. Zato je pomembno pazljivo izbirati olja za kuhanje in se izogibati njihovemu ponovnemu segrevanju.

POSEBNI VIDEO: Sebastian Cavazza: Razmišljam, da bi se povsem umaknil



Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih