Poleti je izjemno pomembno, da zaužijemo dovolj tekočine, zato preverite, katera živila bodo vaše telo najbolj hidrirala.
Kumare
Kumare naj bi vsebovale kar 96,73 odstotka vode. Prav tako naj bi bile bogat vir kalija, vsebovale pa naj bi tudi fosfor, magnezij in manjšo količino kalcija. Kumare lahko dodamo k sveže stisnjenim sokovom, smutijem ali iz njih pripravimo solato, omake itn.
V nasprotju s številnimi drugimi vrstami zelenjave in sadja kumare ne vsebujejo visokih količin vitaminov in mineralov, vsebujejo pa redko snov, ki se imenuje kukurbitacin. Viri ugotavljajo, da bi snov lahko imela protidiabetične učinke in uničevala rakave celice, a ker je citoksična, je v velikih količinah lahko tudi izjemno nevarna.
Lubenica
Sočna, osvežilna, zdrava in okusna lubenica naj bi vsebovala 91,45 odstotka vode. Sodi med najbolj priljubljeno poletno sadje. Vsebuje vitamin C, vitamin A, nekaj vitaminov skupine B, kalij, cink, baker in druge minerale. Poleg teka vsebuje zelo malo kalorij in je popolna za osvežitev v vročih poletnih dneh.
Špinača
Uživamo jo lahko v solati (mlada špinača), jo dodamo k smutijem in stisnjenim sokovom ali jo pokuhamo. Surova špinača naj bi vsebovala 91,4 odstotka vode, je bogat vir vlaknin in vsebuje zelo malo kalorij. Sicer pa se lahko pohvali z visoko vsebnostjo železa, kalija, kalcija, vitamina A in vitamina K ter folatov. Za tiste, ki jih odvrne grenak priokus surove špinače, pa jo lahko zelo dobro kombiniramo tudi z drugo zelenjavo in sadjem.
Bučke
Kuhane, surove, pečene, na žaru … bučke lahko uživamo na tisoč in en način. Vsebujejo kar nekaj vitaminov in mineralov, med drugim vitamine A, C, in K ter vlaknine. Prav tako pa v njej najdemo dva močna antioksidanta: lutein in zeaksantin. Bučke naj bi vsebovale 92,73 odstotka vode.
Ananas
Čeprav bi mislili, da ta tropski sadež sodi med sadje z najvišjo vsebnostjo vode, ni tako. Vseboval naj bi 86 odstotkov vode, kar je še vedno veliko, a vseeno manj od denimo korenja in breskve. Sicer pa je bogat vir vitamina C, magnezija, kalija, mangana in nekaterih vitaminov skupine B. Vseboval pa naj bi tudi bromelain – encim s protivnetnimi učinki.
Korenje
Sveže korenje naj bi imelo do 88,29 odstotka vode. Živo oranžno barvo mu dajeta beta karoten ali vitamin A, je pa tudi vir vitamina K, folatov in vlaknin.
Brokoli
Morda brokoli sodi med zadnja živila, ki bi nam padla na pamet, ko se želimo osvežiti, a ta zelenjava naj bi vsebovala kar 89,3 odstotka vode. Poleg tega je tudi močan antioksidant in vir vlaknin, železa, kalija, vitamina C, K …
VIR: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325958 in https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!