Kam s kečapom, ko ga odprete? V hladilnik ali na polico? Navidez preprosto vprašanje je na Twitterju nedavno sprožilo burno razpravo. Za britanski Guardian so na vprašanje hladilnik ali polica odgovorili strokovnjaki s področja prehrane.
Malo verjetno je, da bi po obroku, ki vsebuje kečap sobne temperature, kdo zbolel, je dejal dr. Melvin N. Kramer, predsednik podjetja EHA Consulting Group, ki ponuja svetovalne storitve na področju varnosti živil. A ta se bolje ohrani, če ga hranimo na hladnem, dodaja. “Večinoma želijo ljudje kečap hraniti v hladilniku, saj tako ohranijo okus, aromo in trajnost izdelka”.
Temu je pritrdil tudi Martin Bucknavage, strokovnjak za varnost hrane na univerzi Penn State. “Če želite ohraniti najvišjo možno kakovost kečapa, ga hranite v hladilniku,” je dejal za Guardian.
Pri tem pa je opozoril na prakso restavracij, ki kečap, zato, da ga lahko gostje kadarkoli uporabijo, puščajo na mizah, na sobni temperaturi. A ob koncu dneva morajo ta kečap shraniti v hladilnik. Restavracije pakiranja sicer porabijo hitreje kot večina gospodinjstev, je še dodal, zato je hramba manj pomembna.
Plesen je verjetna, patogeni organizmi pa ne
Bucknavage svojo stekleničko kečapa hrani v hladilniku. “Raje imam, da je kečap čvrst in ne tekoč,” je povedal. Za tem stoji še en razlog – plesen. “Ko odprete kečap, se lahko na vrhu pojavi plesen, kar je največja težava, če je izdelek dlje časa zunaj,” je opozoril strokovnjak za varnost živil. A patogeni organizmi se v tem primeru ne bodo razvili, je dejal Kramer.
Dr. Donald W. Schaffner, strokovnjak za znanost o hrani in profesor na univerzi Rutgers, pa je dejal, da strokovnjaki za varnost hrane svetujejo, da naj ljudje hranijo kečap v hladilniku, ker so pri dajanju nasvetov previdni. A tveganje, da bi mikroorganizmi prišli v notranjost posode in povzročili bolezen, je po njegovih besedah zelo majhno, zato ni treba, da so ljudje tako previdni.
Kečapa nihče ne je, ker je zdrav
Dlje, kot kečap hranite na polici, večja je verjetnost, da bo izgubil hranilno vrednost. A če smo pošteni, nihče ne je kečapa, ker je zdrav, je dodal Kramer. Največje tveganje pri hranjenju kečapa na sobni temperaturi je tako po Schaffnerjevih besedah nevarnost, da kečap ne bo imel tako dobrega okusa. Najboljši način za hrambo kečapa je tako “kakorkoli želite”, je še dodal.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.