Ali lahko pustimo psu plavati v bazenu?

Magazin 23. Jun 202408:34 1 komentar
pes v bazenu
Foto: PROFIMEDIA

Obstaja veliko pasem psov, ki se radi namakajo v vodi, predvsem, ko je zunaj pasja vročina. Ker si za lajšanje vročih dni mnogo družin na domačem vrtu postavi bazen, so tiste s psom pogosto postavljene pred dilemo, ali kopanje dovoliti tudi njemu. Če se mu to odločite pustiti, je treba upoštevati nekaj pomembnih stvari, da bo kopanje v bazenu varno in higienično tako za psa kot za vas.

Prva pomembna stvar je, da psa v bazenu ne pustite brez nadzora, tudi če gre za majhen bazen. Ker nadzor ni vedno mogoč, mnogi psi pa se ob preganjanju po vrtu ne bodo mogli upreti skoku v vodo, je dobro, da bazen, ko ni v uporabi, pokrijete. Vsak pes, ki obožuje vodo, namreč ni nujno tudi dober plavalec, piše Index.hr.

Če svojemu psu dovolite kopanje v domačem bazenu, se morate zavedati, da se s tem zelo spremeni tudi vzdrževanje vode v bazenu. Ena od glavnih kemikalij je seveda klor. Čeprav takšna voda v večini primerov ni nevarna, to za psa, ki ob plavanju zaužije več bazenske vode kot človek, ne bi bilo najbolje, zato je pomembno, da se morda ne kopa ravno vsak dan. Slednje pomeni tudi, da boste potrebovali nekaj dodatnega časa in truda, da boste prilagodili ravni kemikalij v bazenu, da bodo čim manj škodljive za psa, obenem pa ustrezne za vzdrževanje čiste vode.

Pomembno je tudi, da po kopanju v bazenu psa oprhate, da z njega sperete ostanke kemikalij.

Čistoča: en pes je za tri ljudi

Količina nečistoč, ki jih pes prinese v bazen, je trikrat večja kot količina, ki jo v bazen prinese človek. Večina psov tudi neprestano pušča dlako, med kopanjem v bazenu pa ta konča v filtrirnem sistemu. Zato bo moral biti ta, če želite v bazenu ohranjati primerno kemično ravnovesje, deležen dodatnega vzdrževanja.

Ob tem pes na dlaki v bazen prinese veliko nečistoč, tudi fekalije. Slednje lahko vodijo v različne okužbe ljudi, ki se kopajo v bazenu. Tveganje predstavljajo tudi pasji kremplji, ki lahko bazen poškodujejo.

Za zmanjšanje posledic omenjenih tveganj je zato dobro, da psu redno strižete kremplje ter ga pred kopanjem dobro skrtačite in umijete.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje