Z juho lahko čez zimo dobro poskrbite za svoje zdravje, kar je dobra novica za vse, ki obožujete to jed.
Ste že odprli sezono t. i. jedi na žlico? Saj veste, razne enolončnice in zelenjavne juhe, ki nas grejejo ob mrzlih dnevih in rešujejo takrat, ko nimamo časa za kuhanje. Če še niste pojedli veliko juh, vam svetujemo, da jih redno dodajate na jedilnik.
Zakaj?
Ne potrebujete posebnih kuharskih spretnostih
Priprava juhe bo vzela nekaj več časa, vendar jo boste zmogli narediti, tudi če niste ravno kuhar. V osnovi prepražite zelenjavo na čebuli, jo zalijete z jušno osnovo, premešate in pustite kuhati kakšno uro oziroma po navodilih recepta. Poleg tega lahko juhe pripravite razmeroma poceni, posebno če imate svoj vrt. Svetujemo uporabo sezonske zelenjave.
Poskrbijo za hidracijo
Poleti hidracija ni težava, saj se spomnite piti, ko ste žejni, in verjetno ustrezno skrbite, da imate vodo vedno pri roki. Pozimi je drugače, saj ob mrzlih temperaturah ne čutite takšne potrebe po hidraciji. Juha je odličen način, da se tudi odžejate, čeprav to ne bo dovolj. V dnevu morate obvezno poskrbeti, da dovolj pijete.
Okrepijo imunski sistem
Če juhi ne dodate veliko smetane in podobnih sestavin, ki jih naredijo zelo kalorične, boste omogočili imunskemu sistemu normalno delovanje. Juhe so namreč polne vitaminov in drugih hranljivih snovi, ki jih telo potrebuje, z njimi boste tudi brez težav dosegli priporočen dnevni vnos zelenjave. Zdrav imunski sistem se bo brez težav boril proti bakterijam in virusom, posledično boste manj bolni ali pa pozimi sploh ne boste zboleli.
Preproste za shranjevanje
Kadar kuhate juho, jo skuhajte nekaj več, prelijte v manjše posode in zamrznite. Napolnite zamrzovalnik z različnimi juhami, da privarčujete nekaj časa pri kuhanju in da hkrati jedilnik ne bo preveč enoličen. Ko boste vedeli, da vas doma čaka nekaj toplega, boste manj verjetno jedli nezdravo hrano iz restavracije.
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.