Izraz švicarski sir ne pomeni, da je sir iz Švice, temveč se nanaša na vrsto sira oziroma na način njegove proizvodnje.
Švicarski sir je vedno opisan kot sir z luknjami in je oreščkastega, a sladkega okusa. Prav tako vsebuje zelo malo soli v primerjavi z drugimi siri, pravi dr. Mark Johnson, ugledni znanstvenik v Centru za raziskave mlečnih izdelkov na Univerzi v Wisconsinu.
Prvič so ga izdelali v 14. stoletju v Švici, natančneje v Alpah.
“To je bil trdi sir, ki je imel dolgo življenjsko dobo in ga je bilo mogoče enostavno prevažati po gorah, kjer so ga proizvajali. Danes pa se izraz švicarski sir ne nanaša na to, od kod prihaja, ampak na vrsto sira, na to, kako je proizveden,” je pojasnil, piše Reader’s Digest.
“Sirarji dodajajo posebno bakterijo, imenovano Propionibacterium shermanii. Ta bakterija fermentira mlečno kislino in proizvaja ogljikov dioksid. Ta se nato zbira na določenih mestih v siru in ustvarja velike mehurčke. Za noben drug sir se ne uporablja te kulture, kot za švicarskega in drugih različic švicarskega sira, kot so Baby švicarski sir, Maasdam, Jarlsberg in Ementaler,” pojasnjuje dr. Mark Johnson, poroča 24sata.
Lahko kupite švicarski sir tudi brez lukenj?
“Švicarski sir brez lukenj imenujemo ‘slepi švicarski sir’, a to velja za napako. Če vidite sir z oznako Swiss, ki nima lukenj, to ni pravi švicarski sir in ne bo imel okusa ali teksture, ki jo iščete,” je še pojasnil.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje