Američan obiskal srbski in hrvaški zapor: ena jed ga je začudila

Magazin 16. Jan 202510:54 1 komentar
Justus Reid, zaporniška restavracija. TikTok
Foto: Zajem zaslona/TIKTOK

Ameriški tiktoker, ki živi na Balkanu, je obiskal zaporniški restavraciji in okušal tamkajšnjo hrano. Jedi so ga navdušile, ena pa začudila.

O dogodivščinah ameriškega tiktokerja Justusa Reida, ki že nekaj let živi na Balkanu in redno objavlja posnetke na družbenih omrežjih, smo že pisali.

Tema njegovih videov je pogosto tudi balkanska hrana. Tokrat se je odločil za nekoliko nenavadno potezo – preizkušanje hrane v zaporih, piše portal Index.hr. Izbral si je zapora oziroma zaporniški restavraciji v Srbiji in na Hrvaškem.

Najprej je obiskal restavracijo v zaporu Zabela v Požarevcu v Srbiji. Razlog: slišal je, da imajo tam najboljšo hrano. V tej restavraciji delajo zaporniki, in čeprav jedilnik ni bil v angleščini, se je Justus znašel in naročil več jedi.

“To me spominja na ameriški žar”

Najprej so mu postregli lepinjo.

“Kruh je večji od moje glave,” je pripomnil ob tem. Od glavnih jedi je najprej poskusil vešalico z zelenjavo in pomfritom. Jed se mu je zdela izvrstna, zato je nadaljeval z rebri, kajmakom, čebulo in krompirjem, za katerega trdi, da je najboljši, kar jih je kdaj poskusil.

“Popolno je, to me spominja na ameriški žar. To bi bilo v Ameriki zelo priljubljeno,” je dejal, nato pa poskusil še šopsko solato in karađorđev zrezek (paniran zrezek, polnjen s kajmakom; op. p.), ki ga je prav tako navdušil.

“Najbolj čudna stvar, kar sem jih poskusil”

Po obisku srbskega zapora se je odpravil na Hrvaško, natančneje v Lepoglavo.

V tamkajšnji zaporniški restavraciji je najprej naročil lepinje in zrezek v omaki s kroketi. “Videti je kot palačinka z mesom; še nikoli nisem videl česa podobnega,” je ugotovil. Čeprav je dejal, da je to najbolj čudna stvar, kar jih je kdaj poskusil, je zelo dobra, nato pa je prvič jedel krokete, ki jih je opisal kot krompirjeve paličice. “Šele zdaj sem začel zares živeti,” je navdušeno dejal.

Naslednja jed na meniju je bil banov zrezek, ki je, kot je dejal, poln mesa in zobotrebcev, primerjal pa ga je z zrezkom cordon bleu.

Navdušila sta ga tudi preliv, s katerim je bil postrežen, ter krompir. Spil je še kozarec vina, ki ga prav tako proizvajajo v zaporu.

Zadnja jed je bila “veseli Zagorec”, polnjen zrezek v gobovi omaki s kroketi. “Čudovito,” je komentiral jed, video pa zaključil z besedami: “Pogosteje bi moral obiskovati zapore.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Priporočeno vsebino