Priznani ameriški kulinarični magazin je za letošnje poletje med priporočene koktajle uvrstil kalimotxo, ki pa ga pri nas že desetletja poznamo pod drugim imenom.
Priznana ameriška kulinarična revija Taste of Home je za letošnje poletje med svoje priporočene koktajle uvrstila "nevsakdanjega" – osvežilno mešanico rdečega vina in coca-cole, poroča portal N1 Hrvaška.
Za ameriški trg je to "presenetljivo dober poletni napitek", kot so ga opisali, vendar je pri nas in pravzaprav na območju skoraj celotne nekdanje Jugoslavije dobro poznan pod imenom – bambus.
V Sloveniji je poimenovanje pijače malce zapleteno. Ponekod v Sloveniji mešanico rdečega vina in coca-cole imenujejo bambus, drugje pa "mišmaš".
Medtem pa tam, kjer pijači pravijo bambus, z imenom "mišmaš" označujejo mešanico rdečega vina in gazirane oranžade, ki pa jo ponekod imenujejo "bambus".
V poletnem vodiču za koktajle Taste of Home opisuje pijačo kot sadno, rahlo penečo in popolno za vroče dni. "Rdeče vino s coca-colo bi lahko bil naš prvi izbor za lahek poletni koktajl," so zapisali v objavi na Facebooku.
Izvor pijače revija pripisuje španskim Baskom, ki ga poznajo pod imenom kalimotxo. "Izumili" naj bi ga leta 1972 v mestu Gatxo, kjer so pripravili praznovanje v čast lokalnega svetnika. Organizatorji so pripravili okoli 2.000 litrov rdečega vina, za katerega pa se je izkazalo, da ni najbolj okusno. Nekdo pa se je spomnil, da bi okus morda lahko popravili z dodatkom coca-cole.
Po legendi inštituta Hemingway naj bi bil eden od ustvarjalcev pijače majhen moški z vzdevkom "kali" (kar pomeni "majhen").
Očitno pa tudi ni bil zelo privlačen, zato so dodali besedo "motxo" (kar v baskovščini pomeni "grd"). Tako se je rodilo ime kalimotxo.
V preostalem delu Španije se pijača pogosto prevaja iz baskovščine v španščino kot calimocho.
Kombinacija vina in coca-cole po njihovem nudi ravnotežje med tanini in sladkobo, z dodatno svežino, ki ji jo dajejo mehurčki ogljikovega dioksida.
Za ameriško nebo je morda presenečenje, a za domače gre za že legendarno pijačo.
V vsej širši regiji, Sloveniji in večini območja, ki mu danes pravijo Zahodni Balkan, je bambus nepogrešljiv del študentskih zabav, piknikov, obmorskih žurk in domačih druženj – že vse od 70. in 80. let prejšnjega stoletja.
Zakaj bambus? Ime je mešanica verjetno dobila po zelenkastem odtenku, ki ga lahko dobi ob uporabi cenejšega vina, piše portal.
Osnovna različica vsebuje enake dele rdečega vina in coca-cole, čeprav se razmerja lahko prilagajajo okusu.
Bambus je enostaven, poceni in hitro pripravljen. Poleg tega je presenetljivo piten – še posebej za tiste, ki niso ljubitelji težkih vin.
Prav zato je pogosto pomenil prvo alkoholno eksperimentiranje v mladosti, pa tudi stalnico v alternativnih in študentskih lokalih.
To ni prvič, da so se balkanske pijače znašle na svetovnih radarjih.
Pred nekaj leti je podoben viralni odziv doživel "špricer" – mešanica belega vina in mineralne vode.
Za razliko od sofisticiranih koktajlov, ki zahtevajo mešalce in eksotične sestavine, je bambus pijača, ki s svojo preprostostjo zmaguje – in ki se že desetletja pije na terasah od Triglava pa do Vardarja.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje