Slovenska chefinja Ana Roš Stojan je slovensko kuhinjo ponesla na drug konec sveta. Kot častna gostja kulinaričnega festivala, ki te dni poteka v Tasmaniji, je z ekipo pripravila osem tisoč tradicionalnih kobariških štrukljev. Podvig je kuharski ekipi vzel več kot 50 ur. Prav tako ekipa s sabo ni smela prinesti svojih sestavin, zato je vsa potrebna zelišča in zelenjavo po navodilih Ane Roš na avstralskem otoku posadila že pred pol leta.
Ana Roš Stojan se te dni z ekipo mudi v Tasmaniji, kjer je častna gostja kulinaričnega in umetniškega festivala v organizaciji zasebnega muzeja MoNa.
Slovenska chefinja bo osem dni kuhala na kulinaričnem festivalu Winter feast in gostom postregla mešanico slovenske in tasmanske kuhinje – a izključno iz tasmanskih sestavin. Ker je vnos živil v Avstralijo prepovedan, so nekatere začimbe in zelenjavo, ki jih je Ana Roš Stojan za svoje jedi potrebovala, posadili že pred pol leta.
Roš Stojan bo postregla eno najbolj prepoznavnih in tehnično zahtevnih slovenskih jedi, kobariški štrukelj. S šestčlansko ekipo so jih morali pripraviti kar osem tisoč, za kar so potrebovali okrog 53 ur.
“Izziv, da na festivalu pripravimo osem tisoč kobariških štrukljev, je bil vznemirljiv in zahteven. Resnično kaže strast in predanost naše ekipe. Z uporabo izključno tasmanskih sestavin, spoštovanjem lokalne kulinarične tradicije smo gostom zagotoviti pristno doživetje,” je o izzivu povedala Ana Roš Stojan. Kulinarični festival naj bi obiskalo okrog 300 tisoč gostov z vsega sveta.
Poleg štrukljev bodo postregli tudi krožnik, na katerem bodo zimski listi, pečeni na odprtem ognju, fermentirana krema rža in modrega sira, topinambur, tasmansko jabolko, zabela napol sušenih sliv in kruhovega tamarija, pikantni orehi in divji hren.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje