Zadnja leta je avokado, eksotični sadež iz Srednje in Južne Amerike, preplavil trgovine – tudi zaradi svojega okusa, a številni iz njega ne znajo "potegniti" najboljšega. Objavljamo najboljše recepte z avokadom in nekaj trikov, kako ga očistiti, narezati in shraniti.
Avokado je sadež zelene barve in po obliki spominja na hruško. Vzgajati so ga začeli Inki, Olmeki in Maji in med rednim uživanjem ugotovili, da je zelo zdravilen. Čeprav večina sadja v glavnem vsebuje ogljikove hidrate, ima avokado veliko zdravih maščob, ki so pomembne za zdravje našega telesa.
Ker je nevtralnega okusa, morda prvič ni preveč okusen, vendar lahko z nekaj dodatki postane prava poslastica.
Kako jesti avokado?
Avokado se uživa surov, lahko pa se ga doda sladkim in slanim jedem. Kupujte zrel avokado, ker ga je lažje izkoščičiti in je okusnejši. Prepoznate ga po malce temnejši lupini in je mehkejši na otip.
Če ga želite jesti kot samostojno jed, ga boste tako najlažje očistili in narezali:
1. Temeljito operite avokado, saj s tem odstranite vse pesticide.
2. Odrežite zgornji del sadja.
3. Z eno roko ga držite zgoraj, z drugo pa prerežite po dolžini. Primite obe polovici in ju zavrtite v nasprotno smer.
4. Koščico izdolbite z žlico.
5. Neolupljen sadež narežite po dolžini (in širini), nato pa z žlico ločite “meso” od lupine.
6. Druga možnost: Odrežite en del lupine in olupite sadež, nato pa ga narežite na tanke rezine.
7. Avokado pokapajte z limoninim sokom, da ne bo potemnel.
Zdravilne lastnosti avokada
Avokado se razlikuje po obliki in barvi – od hruškaste do okrogle, od zelene do črne. Ta sadež vsebuje številna hranila, 20 različnih vitaminov in mineralov, tudi vitamine K, C, E, B in železo.
Sto gramov avokada vsebuje 670 kJ (160 kcal), dva grama beljakovin in 15 gramov nenasičenih maščobnih kislin. Večino maščob v avokadu sestavlja oleinska kislina – nenasičena maščobna kislina, ki je tudi glavna sestavina olivnega olja, nekatere raziskave celo kažejo, da zmanjšuje vnetja v telesu.
Maščobe v avokadu so odporne proti oksidaciji, ki nastane pri segrevanju. Avokadovo olje je zdrav in odličen nadomestek rastlinskemu olju za kuhanje, cvrtje in pečenje.
Zakaj je priporočljivo jesti avokado?
• znižuje slab holesterol
• pomaga pri absorpciji antioksidantov
• izboljšuje vid
• neguje in vlaži kožo
• blaži jutranje slabosti pri nosečnicah
• ohranja »dobre bakterije« v prebavnem sistemu
• uravnava krvni tlak
• krepi delovanje srca
Nasveti za shranjevanje avokada
Omenili smo, da je avokado najokusnejši zrel. Če ste kupili nezrelega, ga pustite dozoreti na sobni temperaturi, lahko pa ga postavite k bananam, saj te sproščajo plin etilen, ki pospeši proces gnitja.
Da avokado ne bi preveč dozorel, redno preverjajte mehkobo. Najboljši je temnozelene barve in je srednjemehek na otip, prezrel pa je navadno rjave barve in zelo mehek, zato ni več uporaben.
Če ne boste takoj pojedli vsega, ga zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik. Nižje temperature in zaščita bodo zaustavile oksidacijo in gnitje.
Najokusnejši recepti z avokadom
Avokado lahko pripravite sladkega ali slanega, odvisno, katere sestavine boste uporabili. Ker je nevtralnega okusa, ga lahko dodate solatam, omakam, namazom in smutijem.
Smuti z avokadom in banano
Sestavine:
• banana
• pol avokada
• pest zamrznjenih borovnic ali gozdnih sadežev
• rastlinsko mleko (mandljevo, lešnikovo, ovseno, kokosovo ali riževo)
• ščepec cimeta
V mešalniku zmešajte vse sestavine in prelijte v skledico. Smuti lahko užijete kot napitek ali pa mu dodajte granolo, oreščke, konopljina ali chia semena, goji jagode, sveže borovnice, maline ali drugo sadje.
Namaz s tuno in avokadom
Sestavine:
• konzerva tune
• avokado
• 2 stroka česna
• 3 kisle kumarice
• sol, poper
• bučna semena
• sok polovice limone
Priprava:
Avokado olupite in izkoščičite, pretlačite z vilicami in zmešajte s tuno. Dodajte sesekljan česen, posolite in popoprajte po želji, pokapajte z limoninim sokom in primešajte narezane kumarice. Po želji v namaz dodajte bučna ali druga semena.
Čokoladni mousse z avokadom
Sestavine:
• 2 avokada
• 6 žlic kakava
• 5 žlic meda
• 200 ml vrele vode
• ščepec soli
Priprava:
Avokado olupite, odstranite koščico in dajte v mešalnik. Kakav raztopite v vreli vodi, dobro mešajte, dokler tekstura ni enakomerna, in dajte v mešalnik. Zmesi dodajte med in sol in mešajte, dokler krema ni gladka. Ohladite jo v hladilniku in nato postrezite v kozarcih.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!