Nekateri kupci se za salame, katerih ovitek je pokrit z belim prahom, raje ne odločajo. Drugi pa pravijo, da daje salamam edinstven okus.
Salame so priljubljena delikatesa po vsem svetu, mnogi pa jih radi jedo z ovojem ali brez njega.
Pojavi se vprašanje, ali je bolje odstraniti ovoj s salame ali ga pojesti skupaj z vsebino. Po besedah Patricie Casas, profesorice zdravstvenih znanosti na Univerzi v Kataloniji, je ovoj, ki prekriva suhe salame, lahko narejen iz naravnega materiala (živalskega črevesa) ali umetnega – celuloze, kolagena ali plastičnih materialov, odobrenih za prehransko uporabo.
V večini primerov so salame prekrite z naravnim črevesom, ki ga je mogoče zaužiti. V primeru sintetičnega ovoja pa je priporočljivo odstraniti kožo, poudarja Casas. Sicer se lahko odločite tudi na podlagi tega, ali vas ovoj moti pri žvečenju ali ne. To pa je včasih odvisno tudi od tega, kako tanke so rezine salame.
Bi morali bel prah na salamah odstraniti?
V trgovinah pogosto naletimo tudi na salame, ki imajo na sebi bel prah.
Pogosto nanj naletimo na salamah italijanskega, francoskega in španskega porekla. Nekateri kupci se zaradi tega včasih za nakup salame ne odločijo, drugi se sprašujejo, ali ga je treba odstraniti pred zaužitjem.
Po navedbah spletne strani Jamón Puro Bellota ta prah ni moka, temveč plesen, ki ima zaščitno funkcijo, poroča portal alo.rs. Preprečuje, da bi salamo prekrile druge škodljive plesni, in prispeva k procesu zorenja.
Proizvajalci to plesen namenoma ustvarijo v fazi sušenja, da bi tako preprečili nastanek drugih škodljivih plesni in salami dodali dodatno aromo in okus. Zato je beli prah popolnoma varen za uživanje, mnogi pa raje jedo salamo z ovojem prav zaradi dodatnega okusa, ki ga ta nanos prinaša.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!