Bo naslednje leto Ukrajina gostila Evrovizijo?

Magazin 15. Maj. 202209:54 > 11:31
Delite:
Evrovizija
Foto: Yara Nardi/REUTERS

Po tem, ko je na letošnjem izboru za pesem Evrovizije zmagala Ukrajina, je zdaj treba najti odgovor na vprašanje, kje bo tekmovanje potekalo prihodnje leto. Običajno namreč izbor pripravi država, iz katere prihaja zmagovalec. A je Ukrajina, v kateri skoraj tri mesece divja vojna, razdejana. Tudi če bi se vojna končala, si je težko predstavljati, da bi lahko že do prihodnjega leta pripravili vse potrebno za tako velik dogodek. Nekatere izmed držav so se že ponudile, da bi izbor lahko organizirali tudi pri njih.

Neizgovorjeno vprašanje pred letošnjim tekmovanjem za pesem Evrovizije je bilo, ali bo Ukrajina v primeru zmage prihodnje leto lahko gostila tekmovanje. Praviloma namreč tekmovanje gosti aktualni zmagovalec – ker je leta 2021 zmagala italijanska skupina Maneskin, je letošnji izbor potekal v Torinu.

Evropska radiodifuzna zveza, ki pripravlja Evrovizijo, je – še preden je sinoči Ukrajina zmagala – dejala, da to ni situacija, s katero bi se z veseljem soočili. Ko pa je sinoči zmagala zasedba Kalush Orchestra, je vprašanje postalo neizogibno.

Ukrajina je zaenkrat naklonjena temu, da bi prihodnje leto gostila tekmovanje. Pevec Oleg Psjuk je novinarjem povedal: “Prepričan sem, da bo Ukrajina prihodnje leto z veseljem gostila [Evrovizijo] v novi, integrirani in srečni Ukrajini.”

Zelenski: Naslednje leto bo Ukrajina gostila Evrovizijo

Da bo novopečeni zmagovalec tekmovanja Evrovizijo gostil tudi prihodnje leto, je v prvem odzivu namignil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Naslednje leto bo Ukrajina gostila Evrovizijo! Tretjič v svoji zgodovini. In verjamem, da ne zadnjič. Potrudili se bomo, da bomo nekega dne udeležence tekmovanja in goste povabili v Mariupolu. Svobodno, mirno, obnovljeno!” “Naš pogum navdušuje svet, naša glasba osvaja Evropo!” je še zapisal na Instagramu.

Na novinarski konferenci po izboru je izvršni direktor Evrovizije Martin Österdahl predstavnici ukrajinske televizijske postaje UA:PBC Oksani Skybinski podelil paket dobrodošlice, ki ga običajno dobi država gostiteljica. “Vem, da vi in ​​vaša ekipa veste, kaj je potrebno in kaj pomeni biti organizator tega velikega dogodka,” je dejal Österdahl, a na novinarska vprašanja ni odgovarjal. Je pa Skybinska na vprašanje, ali je Ukrajina razmišljala o tem, da bi tekmovanje gostila katera druga država odgovorila: “Prezgodaj je, da bi govorili o teh podrobnostih. Seveda bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bo tekmovanje za pesem Evrovizije potekalo v novi mirni Ukrajini.”

A logistika tako velikega dogodka zahteva precej priprave. Ameriška revija Variety poroča, da se priprave na Evrovizijo običajno začnejo kmalu po tem, ko je znan zmagovalec prejšnjega tekmovanja. Izbor mora namreč potekati v precej veliki dvorani, ta pa mora biti za priprave na voljo že nekaj tednov pred velikim večerom.

Ukrajina
Foto : REUTERS/Yara Nardi

Za gostiteljico so se že ponudile Združeno kraljestvo, Nemčija in Švedska

Če Ukrajina ne bo mogla gostiti tekmovanja, bi to lahko potekalo v Združenem kraljestvu, na Poljskem, Švedskem ali v Nemčiji. Guardian predvideva, da bo organizacijo najverjetneje prevzela ena izmed držav, ki veljajo za “velikih pet” – gre za Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo in Združeno kraljestvo.

Združeno kraljestvo, Nemčija in Švedska so že namignile, da bi bile pripravljene prevzeti organizacijo izbora. Britanski predstavnik Sam Ryder je tudi zasedel drugo mesto. Županja Stockholma Anna König Jerlmyr pa je že pred zmago Ukrajine za prihodnje tekmovanje ponudila švedsko glavno mesto.

Tudi Avstralija v primeru zmage ne bi gostila tekmovanja

V primeru zmage pa tudi Avstralija ne bi mogla gostiti izbora za pesem Evrovizije. Ko je leta 2015 začela tekmovati na tej prireditvi, se je zavzela, da bo v primeru zmage izbor za pesem gostila ena izmed evropskih držav. Pri tem bi se Avstralija povezala z enim izmed evropskih izdajateljev televizijskih programov.

Kako je potekal sinočnji izbor pesmi Evrovizije, lahko preberete v prispevku: Znana zmagovalka Evrovizije 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.