Med vašimi kuhinjskimi zalogami se lahko skriva nepovabljen gost. Zdravju ni nevaren, lahko pa vzbudi neprijeten občutek.
Oglaševanje
Rižev žužek (latinsko: Sitophilus oryzae L.) – majhen, a vztrajen hrošček – pogosto najde pot do vrečke riža ali pa se v njej skriva kot ličinka, varno skrita v notranjosti zrna.
Ti drobni hrošči so naravno prisotni v okolju in – podobno kot ljudje – se preprosto ne morejo upreti dobri hrani.
Najraje imajo riž, a napadejo tudi druga žita, kot sta koruza in pšenica. Prepoznamo jih po značilnem podolgovatem rilčku, s katerim predirajo zunanjo lupino zrn, piše portal N1 Hrvaška.
Med hranjenjem samice odlagajo jajčeca kar v notranjost zrna in tako okužijo zaloge.
Odrasli žužki so zelo majhni, njihove ličinke pa še težje opazne, saj se skrivajo v jedru zrn.
Ko ličinke zrna izpraznijo, se prelevijo v odrasle hrošče, ki zapustijo zrno, in cikel se nadaljuje – le nekaj primerkov lahko hitro povzroči večjo okužbo, če riž dlje časa stoji ali ni pravilno shranjen.
Napadom riževega žužka je najbolj izpostavljen neobdelan riž. Termično obdelan, recimo predkuhan (tako imenovani "parboiled") riž pa vsebuje veliko manj žužkov.
Spletna stran o integriranem varstvu rastlin piše, da eden do dva žužka na kilogram zrnja predstavljata šibek napad, trije do pet žužkov srednje močan napad, šest do deset žužkov na kilogram močan napad in več kot deset hroščkov v kilogramu riža zelo močan napad.
Nenamerno zaužitje ličinke ni nevarno, lahko pa riž spremenijo v prah
A tudi če nekaj primerkov preživi vse industrijske ukrepe in konča v vaši kuhinji, ni razloga za skrb.
Nenamerno zaužitje ličinke ne bo povzročilo težav – v najslabšem primeru bo obrok vseboval več beljakovin, kot ste načrtovali.
Če pa jih želite odstraniti in preprečiti njihovo širjenje, bo dovolj že to, da riž pred kuhanjem sperete.
Težave nastanejo šele, če jih pustite pri miru – v tem primeru lahko sčasoma povsem uničijo zaloge, saj riž spremenijo v droben prah.
Zaradi tega veliki proizvajalci vlagajo veliko truda v preprečevanje okužb, povprečni potrošniki pa doma večinoma nimajo razloga za preplah.
Za dodatno varnost shranjujte riž v dobro zaprti posodi, stran od toplote in vlage – to je najboljši način, da nezaželeni gostje ostanejo zunaj.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje