Narava nam ponuja zares izjemne darove. Z marcem se je tako začela sezona čemaža in ta izjemna rastlina naj bi bila še bolj zdravilna od navadnega česna. Zaradi svoje posebne aromatičnosti pa spada tudi med zelo priljubljene sestavine pomladanske kuhe.
V gozdovih ga lahko nabirate od marca do maja, lahko pa ga seveda tudi kupite na tržnici. Čemaž je na videz zelo podoben strupenima šmarnici in jesenskemu podlesku, zato je nabiranje dobro prepustiti le izkušenim poznavalcem te rastline. Če dvomite, ali ga boste prepoznali, ne tvegajte in ga raje kupite na tržnici.
Čemaž ima sicer aromatičen vonj po česnu, a ne pušča poznejšega priokusa. Popestril bo okus zelenjave, testenin, juh, rižot in mesnih nadevov. Lahko pa ga na drobno nasekljamo in ga primešamo skuti, svežemu siru ali solati. Njegova uporaba v kuhinji je res zelo vsestranska.
Kaj pa zdravilni učinki?
Tudi teh ima precej. Čemaž je dobro poznan v ljudski medicini. Deloval naj bi razstrupljevalno, učinkovito naj bi čisti kri, pomagal do boljše prebave in omilil črevesne tegobe, blagodejen vpliv naj bi imel tudi na dihalne poti in kožo. V naravnem zdravilstvu je cenjen kot učinkovita pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka in zniževanju holesterola – to so ugotovili s študijo, ki so jo sicer opravili na podganah, ki so jih razdelili v tri skupine. Eno skupino so hranili s čemažem, drugo z navadnim česnom, tretja je bila kontrolna skupina. Hranili so jih 45 dni. Zaključek je pokazal, da se je podganam v prvih dveh skupinah znatno znižal visok pritisk in uravnal holesterol, v skupini podgan, ki so jih hranili s čemažem je bilo znižanje še bolj očitno. Blagodejne učinke je čemaž pokazal tudi pri milejših črevesnih težavah, kar so preverili tudi s študijo.
Kaj lahko pripravite iz čemaža?
Čemažev pesto
Za 1 kozarček (300 ml): Oplaknite 150 g čemaža, ga osušite in drobno sesekljajte. V teflonski ponvi brez dodatka maščobe popražite 30 g pinjol in jih nato ohladite. Zdrobite 30 g parmezana in ga pretlačite skupaj s čemažem, pinjolami in 150 ml oljčnega olja. Začinite s soljo in poprom. Vse skupaj denite v kozarec in pesto prelijte z oljem. V hladilniku ga lahko hranite 3 do 4 tedne.
Čemaževe testenine
Testo za rezance lahko lepo obarvate s čemažem: 100 g sesekljanega čemaža zmešajte s 7 g soli in 100 ml sončničnega olja. Za pripravo testa zgnetite 400 g moke, 4 jajca in približno 2 žlici čemaževe paste.
Čemaževo juho
Potrebujete: 150 g čemaža, 1 šalotko, 1 krompir, 1 žlico oljčnega olja, 700 ml juhe, 200 g kisle smetane, sol, poper, po želji čemaževe cvetove
Čemaž temeljito oplaknite, ga otresite do suhega in narežite na ozke trakove. Olupite šalotko in krompir ter oboje zrežite na drobne kocke. V posodi segrejte olje in na njem stekleno popražite šalotko in krompir. Dodajte 2 žlici čemaža in juho ter v pokriti posodi pri srednji temperaturi pustite, da juha lahno vre 8 do 10 minut.
To je le nekaj idej za jedi s čemažem.
Pa dober tek.
VIR: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ in https://aktivni.metropolitan.si/
Vas zanima še več? Posledite našo Facebook stran N1 Magazin.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!