Izločanje sladkorja iz prehrane je resda trenutni trend, vendar če razmišljate o tem, da bi z jedilnika umaknili tudi sadje, ki vsebuje naravni sladkor, vseeno premislite. V nadaljevanju si preberite, katero sadje z malo sladkorja je lahko še vedno stalnica na vašem krožniku.
Sadje zagotavlja veliko hranil, ki jih potrebujemo. Vsebuje vitamine, minerale pa tudi antioksidante. Prav tako nas hidrira in nam zagotovi vlaknine, ki nas nasitijo. Žal pa premalo ljudi poje toliko sadja, kot bi ga morali. Namreč samo eden od desetih zaužije dovolj sadja in zelenjave, da ustvari uravnoteženo prehrano.
Pomanjkanje pomembnih hranil lahko povzroči kronične bolezni, kot sta denimo sladkorna bolezen in bolezni srca. Če pa želite na zdrav način zmanjšati vnos ogljikovih hidratov in ne želite pretiravati s sadjem, ki vsebuje veliko sladkorja, je tu na voljo še veliko drugih opcij z malo ogljikovimi hidrati, poroča N1 Zagreb.
Jagode
Jagode so odlična izbira, ko gre za sadje z nizko vsebnostjo sladkorja. Skodelica jagod vsebuje le sedem gramov sladkorja in zagotavlja skoraj (če ne ves) priporočen dnevni vnos vitamina C.
Grenivka
Najboljši način za zmanjšan vnos sladkorja je skrbna izbira velikosti porcij. Grenivka lahko služi kot dober nadomestek za sadne prigrizke, vendar pa je glede na svoje potrebe morda ne boste želeli pojesti cele. Polovica grenivke vsebuje osem gramov sladkorja.
Avokado
Avokado je sadje in je poln zdravih maščob, ki varujejo srce in ožilje in znižujejo slab holesterol ter fitokemikalije, ki zmanjšujejo oksidativni in vnetni stres. En avokado vsebuje malo več kot gram sladkorja.
Slive
Slive vsebujejo le sedem gramov sladkorja in 30 kalorij na vnos. Slive so zanimiva izbira tudi zato, saj iz njih lahko naredimo marmelado.
Maline
Kljub temu da so sladke, imajo maline presenetljivo malo sladkorja. Skodelica malin vsebuje le pet gramov sladkorja. In z osmimi grami vlaknin je večja verjetnost, da se boste počutili bolj siti kot pri drugem sadju.
Robide
Robide so še eno okusno jagodičevje. Skodelica robid vsebuje sedem gramov sladkorja, osem gramov vlaknin in dva grama beljakovin, zato so popoln prigrizek.
Jabolka
Če imate sladkorno bolezen oziroma vas skrbi, kako sadje vpliva na raven sladkorja v krvi, razmislite o tem, kako ga uživate. Celo jabolko ima nižji glikemični indeks (GI) kot jabolčni sok. To pomeni, da lahko jabolčni sok zviša raven sladkorja v krvi bolj kot uživanje navadnega sadja. Eno srednje veliko jabolko vsebuje le 19 gramov sladkorja, kozarec nesladkanega jabolčnega soka pa približno 24 gramov.
Breskve
Le redkokatero sadje je tako sočno, kot je sočna zrela breskev. Srednja velika breskev vsebuje približno 13 gramov sladkorja.
Pomaranče
Tako kot pri jabolkih je tudi pri pomarančah primernejše pojesti svež sadež kot piti pomarančni sok. Navadna pomaranča vsebuje 12 gramov sladkorja in več kot priporočeni dnevni vnos vitamina C. Kozarec nesladkanega pomarančnega soka pa vsebuje dvakrat več sladkorja in le tretjino vlaknin.
Azijska hruška oziroma naši
Azijske hruške ali bolj poznane kot naši so trde, hrustljave in čudovito sladke. Ker so tako okusne, boste morda presenečeni, ko boste izvedeli, da so sestavljene večinoma iz vode in vsebujejo le 8,6 grama sladkorja, še piše N1 Zagreb.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!