Nekatera živila lahko hranimo ne le tedne, ampak tudi mesece, leta in celo desetletja.
Včasih je težko vedeti, ali je hrana, ki jo dlje časa hranite v shrambi, še uporabna. Pri devetih živilih te skrbi ni, saj lahko trajajo skoraj večno, piše N1 Sarajevo.
Med
Čeprav ima embalaža medu lahko naveden datum, ta označuje “najbolje porabiti do” oziroma “uporabno najmanj do”. Ni nujno, da medu takrat dejansko poteče rok uporabe.
Med, ki je zaprt in shranjen pri sobni temperaturi ali nižji od nje, lahko celo zdrži stoletja, navaja ameriška organizacija Nacionalno združenje za med. Razlog, zakaj se ne pokvari, je njegova sestava: med ne vsebuje vode, brez vlage pa se bakterije ne morejo razmnoževati (enako velja tudi za javorjev sirup).
Če ste opazili, da je vaš med kristaliziral in spremenil barvo, ni razloga za skrb, saj to še ne pomeni, da se je pokvaril.
Morska sol
Groba naravna sol, zbrana iz mineralov v sledovih, ki ostanejo pri izhlapevanju jezer in oceanov, traja večno. Po drugi strani navadni kuhinjski soli zaradi vsebnosti joda in drugih kemikalij rok uporabe poteče v približno petih letih.
Riž
Nekuhan beli, divji in basmati riž, neprodušno shranjen v vrečkah brez kisika, lahko zdrži neverjetnih 30 let. A pozor, za to mora biti shranjen pri temperaturi štiri stopinje Celzija ali manj, večina shramb pa je toplejša. Če želite riž hraniti desetletja, ga torej spravite v hladilnik.
Posušen fižol
Nekuhan fižol se teoretično nikoli ne pokvari. Nikoli ne izgubi svoje hranilne vrednosti in ne postane strupen. A po nekaj letih fižol in druge stročnice izgubijo precej vlage, zato jih je v tem primeru pred kuhanjem treba dlje namakati.
Fižol v pločevinki je že kuhan, zato ta pravila ne veljajo – zanj velja rok uporabnosti na pločevinki.
Izvleček vanilije
Kot je znano, se alkohol nikoli ne pokvari – ob pomanjkanju vode bakterije nimajo kje rasti. Aromatiziranim izvlečkom, kot so vanilija, mandelj in meta, ki imajo čisto alkoholno osnovo, tako nikoli ne bo potekel rok uporabe.
Vendar lahko alkohol izhlapi, zaradi česar se lahko poveča intenzivnost aromatiziranega izvlečka. Če ste v dvomih, je bolje kupiti novo stekleničko.
Sojina omaka
Teoretično sojini omaki nikoli ne poteče rok uporabe, vendar lahko po treh letih, čeprav jo je še vedno varno jesti, sčasoma začenja izgubljati okus.
Beli kis
Kis je ključna sestavina za konzerviranje hrane, zato zdrži neomejeno dolgo. Beli destilirani kis se nikoli ne pokvari.
Druge vrste kisa, kot so jabolčni, vinski in balzamični, lahko spremenijo barvo ali razvijejo usedlino – to lahko spremeni okus solate, vendar bo še vedno popolnoma varna za uživanje.
Mleko v prahu
Ob odsotnosti vode in kisika bo mleko v prahu zdržalo dolgo – a ne večno.
Po navedbah ameriškega kmetijskega ministrstva je sicer mleko v prahu mogoče skladiščiti neomejeno dolgo, po mnenju nekaterih drugih strokovnjakov pa je realnejši rok 10 let. Po tem bo izgubilo okus in hranilno vrednost. Če je grudasto, ga raje zavrzite.
Instant kava
Tipična mleta kava se lahko pokvari v nekaj mesecih, instant kava pa lahko v shrambi zdrži do 20 let – v zamrzovalniku pa za nedoločen čas, piše Insider.
Če hrepenite po udobju okusa turške kave, pa investirajte v kavni mlinček. Cela kavna zrna lahko namreč zdržijo šest mesecev v shrambi in dve leti v hladilniku.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje