Elon Musk za BBC: Biti šef Twitterja je precej boleče. Kot bi bil na vlaku smrti

Digitalno 12. Apr 202311:04 1 komentar
Elon Musk
Mike Blake/REUTERS

Lastnik podjetij Twitter, Tesla in SpaceX ter do nedavnega najbogatejši Zemljan Elon Musk je v ekskluzivnem intervjuju za BBC med drugim razkril, da je biti Twitterjev lastnik precej boleče.

Elon Musk je spregovoril v ekskluzivnem intervjuju za britansko medijsko hišo BBC. Lastnik podjetij Twitter, Tesla in SpaceX, ki je nedavno napovedal tudi gradnjo nove tovarne za izdelavo baterij na Kitajskem, v kateri bodo proizvedli 10.000 baterij letno, je razkril številne podrobnosti, povezane z njegovim poslovnim in zasebnim življenjem.

Kot je med drugim dejal, je podjetje Twitter kupil zato, “ker ga je moral”. Prav tako je dejal, da je upravljanje podjetja precej boleča, a obenem vznemirljiva izkušnja, kot bi bil na “vlaku smrti”. Med intervjujem se je pošalil, da ni več izvršni direktor Twitterja, češ da je to zdaj njegov pes. Morda se je navezoval na to, da je nedavno tradicionalnega ptiča, po katerem je Twitter postal prepoznan, na strani tega družbenega omrežja za kratek čas zamenjal s podobo psa pasme shiba inu, ki predstavlja kriptovaluto dogecoin.

O nakupu Twitterja je pojasnil, da bi zanj, če bi vedel, koliko računov avtomatiziranih robotov je na omrežju, plačal manj, kot je. Zanj je odštel približno 41 milijard evrov. Hkrati je dejal, da podjetja kljub temu ne bi prodal, tudi če bi mu kdo ponudil enako ceno. Povedal je še, da podjetje trenutno ne posluje z dobičkom, se pa na platformo vračajo oglaševalci, ki so jo ob njegovem prevzemu zapustili.

Ob tem se ni strinjal, da je s tem, ko je na Twitter vrnil nekatere uporabnike in uvedel ohlapnejša pravila, omogočil večje širjenje sovražnega govora. Intervju se je razvnel predvsem pri vprašanju sovražnega govora in covida-19. Musk je ob vprašanjih, ki so vsebovala nekatere očitke, novinarja zato nekajkrat izzval, da mu našteje konkretne primere. Ker mu jih ni, mu je Musk očital, da je lažnivec.

Število zaposlenih zmanjšal z 8.000 na 1.500

Razkril je, da se je, odkar je prevzel Twitter, število zaposlenih v tem podjetju zmanjšalo s slabih 8.000 na 1.500.

Ob tem je dejal, da ga takšen kadrovski rez ni zabaval in da je bilo masovno odpuščanje zanj na trenutke boleče. Del zaposlenih je odpustil osebno, ne pa vseh.

Musk je med drugim komentiral označevanje nekaterih medijev, med katerimi se je znašel tudi gostitelj tokratnega intervjuja BBC, za “vladno financirane medije“. Zatrdil je, da bo Twitter oznako BBC spremenil v oznako “javni medij”.

Dotaknil se je še svojega delovnega ritma. Potrdil je, da včasih zaspi kar v pisarni, glede njegovih pogosto kontroverznih objav na Twitterju pa je dejal, da verjetno ne bo več smel tvitati po tretji uri zjutraj. Strinjal se je, da je s svojimi objavami pogostokrat “ustrelil mimo”.

Stare modre kljukice v nekaj dneh odstranjene

Potrdil je, kot je napovedal že v eni zadnjih objav na svojem Twitterjevem profilu, da bodo do konca naslednjega tedna odstranili modre kljukice, ki so bile pridobljene, preden je sam postal lastnik podjetja, in spremenili režim modrih kljukic.

Vsi imetnikov teh računov bodo morali, če bodo želeli obdržati modro kljukico, plačati mesečno ali letno naročnino. Za uporabnike iPhonov to znaša približno 10 evrov, za uporabnike Androidov pa 7 evrov mesečno.

Stavbo podjetja bi spremenil v zavetišče za brezdomce

Med drugim je povedal tudi, da je eno od praznih pisarn Twitterja v San Franciscu želel spremeniti v zavetišče za brezdomce, vendar se s tem niso strinjali upravljalci stavbe.

Vrednost Muskovega premoženja je po zadnjih podatkih Forbesa ocenjena na 180 milijard dolarjev. Dolgo časa je veljal za najbogatejšega Zemljana, nedavno ga je na vrhu zamenjal Francoz Bernard Arnault.

Elon Musk je intervju za medijsko hišo BBC dal v Twitterjevi pisarni v San Franciscu. Musk je znan po tem, da jih ne daje pogosto. Tudi tokratni je bil nepričakovan in je presenetil oba, tako medij, da je Musk privolil, kot Muska, da se je novinar tako hitro odzval in dejansko takoj prišel v pisarno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje