Furs opozarja: Več kot 10.000 oseb bi lahko zamudilo rok za pritožbo in plačilo

Digitalno 01. Mar 202312:40
Starejši in tehnologija
PROFIMEDIA

Na Finančni upravi RS ugotavljajo, da zavezanci, ki so prijavljeni v eVročanje in dokumente dobivajo v eDavke, to radi spregledajo. Opozarjajo jih, naj bodo pozorni, saj sicer lahko zamudijo s plačilom.

Finančna uprava RS (Furs) ob začetku vročanja odločb za uporabo stavbnega zemljišča ugotavlja, da zavezanci, ki so prijavljeni v eVročanje in dokumente dobivajo v eDavke, to radi spregledajo. Zato naj preverijo, ali so za obveščanje o novih dokumentih v eDavkih potrdili elektronski naslov. Sicer se lahko zgodi, da bodo zamudili s plačilom.

Finančna uprava je odločbe o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča začela vročati februarja, in kot je pokazala analiza, številni zavezanci ob prijavi na storitev eVročanje sporočijo svoj elektronski naslov, pozabijo pa ga potrditi. A to pomeni, da o vročenem dokumentu ne bodo obveščeni prek elektronske pošte, posledično se lahko zgodi, da bodo odločbo s plačilnim nalogom, ki jih čaka v eDavkih, spregledali.

V tem primeru lahko zavezanec zamudi rok za pritožbo ali rok za plačilo, zaradi česar lahko pride do davčne izvršbe ter s tem postopkom povezanih stroškov, so opozorili na Fursu. Vsem, ki se prijavijo v eVročanje, namreč Furs vroča dokumente samo elektronsko v eDavke. Doslej se je za to odločilo skoraj 160.000 fizičnih oseb, od katerih pa jih še ni potrdilo elektronskega naslova za obveščanje o prejetih dokumentih nekaj več kot 10.000.

Če želi zavezanec na vpisani elektronski naslov prejemati informacijo o vročenih dokumentih v eDavke, mora potrditi njegovo veljavnost v svojem poštnem predalu, so ponovili na Fursu. Zavezancem, ki še niso potrdili elektronskega naslova, so tako pred dnevi na njihov elektronski naslov poslali opozorilo s potrditveno povezavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.