Je TikTok ob grožnjah s prepovedjo pripravil rezervni načrt?

Digitalno 05. Maj 202320:57 2 komentarja
TikTok
Dado Ruvic/REUTERS

Ima TikTok pripravljen rezervni načrt za primer prepovedi delovanja v ZDA? Vplivneži na priljubljeni aplikaciji namreč vabijo uporabnike, naj preizkusijo novo družbeno omrežje Lemon8. Novo platformo opisujejo kot otroka Pinteresta in Instagrama z algoritmom TikToka. Vendar je tudi ta aplikacija v lasti kitajskega ByteDanca. Bo v primeru pogroma TikToka z njim propadel tudi Lemon8?

Med tem ko Združene države Amerike (ZDA) priljubljenemu družbenemu omrežju TikTok grozijo s prepovedjo, so vplivneži začeli vabiti na alternativno platformo, imenovano Lemon8. Več ustvarjalcev je aplikacijo opisalo kot otroka Pinteresta in Instagrama z algoritmom TikToka. Drugi jo primerjajo s TikTokom, kakršen je bil leta 2020.

Izkazalo se je, da aplikacija ni naključna alternativa. Lemon8 je v začetku leta v ZDA lansiralo kitajsko podjetje ByteDance, ki si lasti tudi TikTok. Ameriški organi si namreč prizadevajo za omejitev ali prepoved uporabe TikToka, saj jih skrbi nacionalna varnost, s tem pa lahko povežemo tudi pojav nove platforme.

So vplivneži za promocijo novega TikToka plačani?

Ker vplivneži aplikacijo promovirajo z zelo podobnimi posnetki in opisi, se pojavljajo vprašanja, ali so za to plačani. Podjetje ByteDance je TikTok močno oglaševalo, tudi na konkurenčnih platformah, kot sta Facebook in Snapchat. Tokrat pa je morda najbolje naslednji TikTok oglaševati prav na TikToku.

TikTok
PROFIMEDIA

New York Times je prejšnji mesec poročal, da je ByteDance za promocijo Lemon8 aktiviral vplivneže. Vir iz ByteDancea pa je povedal, da je Lemon8 še vedno v preizkusni fazi in da se trženje uradno še ni začelo. Zanikali so govorice, da je podjetje plačalo vplivnežem za promocijo nove aplikacije na TikToku, poroča CNN.

Vrnitev k fotografijam

Lemon8 se sicer vrača k fotografijam. V zadnjih letih so številna družbena omrežja sledila vzgledu TikToka in se preusmerila na kratke videoposnetke.

Aplikacija Lemon8 se osredotoča na vsebine o lepoti in življenjskem slogu. Prvo stran, ki se tako kot na TikToku imenuje za vas (angleško for you), pa je mogoče razvrstiti v šest kategorij. Med njimi so moda, dom in potovanja. Aplikacija ni podobna le Pinterestu in Instagramu, ampak je videti skoraj enako kot kitajska aplikacija Šiaohongšu.

Manjkajo pa ji še nekatere funkcije, značilne za družbene platforme, kot sta pošiljanje sporočil in možnost označevanja drugih uporabnikov v objavah.

Lemon8
Lemon8

Nekateri ustvarjalci pravijo, da Lemon8 zapolnjuje vrzel, ki je nastala po tem, ko se je Instagram usmeril v kratke videe, da bi konkuriral TikToku. To je razočaralo številne uporabnike, ki so si profil na družbenem omrežju ustvarili zaradi poudarka na fotografijah.

“Nismo snemalci, ne želimo spremeniti načina ustvarjanja vsebin in komuniciranja,” je dejal profesionalni fotograf Can Ahtam. Profil na Instagramu si je ustvaril pred več kot desetletjem, v zadnjem času pa opaža manjši doseg fotografij.

Lahko Lemon8 v primeru prepovedi nadomesti TikTok?

Uporabnikom je aplikacija na voljo od februarja, v ZDA pa si jo je do zdaj preneslo več kot milijon ljudi. Dnevno jo uporablja pol milijona ameriških uporabnikov, kar je še daleč od 150 milijonov uporabnikov TikToka v ZDA.

Bi lahko Lemon8 v ZDA nadomestila TikTok, če bodo aplikacijo prepovedali? Tudi Lemon8 uporablja algoritem, ki je TikToku omogočil izjemen uspeh in zagnal kariero številnih vplivnežev.

A direktor programa strateških tehnologij pri Centru za strateške in mednarodne študije James Lewis meni, da bo Lemon8 v primeru propada TikToka propadel z njim. “Skrb je enaka. ByteDance je kitajsko podjetje, za katerega velja kitajska zakonodaja,” je dejal Lewis. “Če zbira osebne podatke uporabnikov, potem je problem isti.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje