Ste na mobilni telefon prejeli neznano kodo? SI-CERT svetuje, kaj storiti

Digitalno 09. Mar 202309:54
prevara, si cert
SI-CERT

Telefone nekaterih posameznikov so v zadnjem času zasula SMS-sporočila z verifikacijskimi kodami, ki pa jih prejemniki niso zahtevali. Jasnega razloga za množično pošiljanje verifikacijskih kod na naključne telefonske številke na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT ne vidijo. Uporabnikom svetujejo, da takšna sporočila preprosto prezrejo.

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so od februarja prejeli več obvestil ljudi, ki so na svoj telefon prejeli neobičajna SMS-sporočila. V njih so jim neznanci pošiljali verifikacijske kode za prijavo na različne spletne strani, na katere pa se prejemniki sploh niso skušali prijaviti.

Kot so opozorili v SI-CERT, so taka sporočila prihajala na naključne telefonske številke pri različnih operaterjih. “Običajno na isto telefonsko številko v kratkem času pride več sporočil različnih storitev, pojav pa ni omejen le na Slovenijo,” so opozorili v odzivnem centru.

Namena pošiljanja takšnih sporočil ni znan, na SI-CERT pa domnevajo, da neznanci izkoriščajo registracijske postopke različnih spletnih storitev. Iz neznanega razloga vnašajo napačne in naključno izbrane telefonske številke.

V tem istem obdobju se je na odzivni center obrnil tudi slovenski ponudnik spletne storitve, ki pri registraciji uporabniku v SMS-sporočilu pošlje verifikacijsko kodo. Ponudnik je center obvestil, da so njihov sistem pošiljanja kod zlorabili neznanci, ki so jih razposlali več telefonskim številkam.

Na SI-CERT upravljalcem spletnih storitev pri pošiljanju verifikacijskih SMS-kod svetujejo, da svoje sisteme zaščitijo pred takšnimi zlorabami.

Rešitve, ki bi preprečila prejemanje takih sporočil, pa na SI-CERT ne poznajo, saj blokiranje komercialnih SMS-sporočil, ki jih omogočajo nekateri operaterji, v tem primeru ni učinkovito. “Uporabniki naj taka sporočila ignorirajo, razen če so sami zahtevali verifikacijsko kodo,” svetujejo v odzivnem centru. Kot so še dodali, naj prejemniki teh naključnih SMS-sporočil v nobenem primeru ne posredujejo tretjim osebam, četudi bi jih nekdo poklical in zahteval kodo iz sporočila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.