Tudi Applu prodaja močno pada: “Vemo, da nismo imuni”

Digitalno 03. Feb 202308:50
Apple
Stephane Mahe/REUTERS

Ameriška korporacija Apple je v zadnjih treh mesecih lanskega leta zabeležila 5-odstotni padec prodaje iphonov v primerjavi z istim obdobjem v letu 2021. Gre za večji padec prodaje, kot so ga pričakovali, in največji od leta 2019, poroča BBC. Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je ob tem dejal, da se zavedajo, da Apple ni imun na zaostrene družbene okoliščine, na katere vplivajo inflacija, vojna v Ukrajini in posledice pandemije covida-19.

Ameriški tehnološki velikan Apple je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 30 milijard dolarjev čistega dobička in 117,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je manj kot v zadnjem četrtletju 2021, ko je bilo dobička za 34,10 milijarde dolarjev, prihodkov pa za 123,9 milijarde dolarjev.

Največje podjetje na svetu po tržni vrednosti ob padcu prodaje glavnega proizvoda, telefona iphone, tako poroča o znižanju četrtletnega dobička in prihodkov v zadnjih treh mesecih lanskega leta. Prodajo je prizadelo zmanjšanje proizvodnje iphonov v tovarnah na Kitajskem, saj so kitajske oblasti vodile politiko ničelne tolerance do covida-19, ki je bila ublažena šele pred kratkim.

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je dejal, da so izzivi, povezani s koronavirusom, ki so bistveno zmanjšali dobavo telefonov iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max, trajali večji del decembra. “Svet se še naprej sooča z okoliščinami brez primere, od inflacije do vojne v Vzhodni Evropi in trajnih posledic pandemije. Vemo, da Apple na to ni imun,” je dejal Cook.

Apple je v obdobju od oktobra do decembra 2022 s telefoni iphone ustvaril 65,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov manj kot v zadnjem četrtletju 2021.

Poslovanje počasnejše na vseh trgih

Prodaja računalnikov Mac je upadla za 29 odstotkov na 7,74 milijarde dolarjev, prodaja storitev je porasla za šest odstotkov na 20,8 milijarde dolarjev, prodaja prenosljivih naprav, kot so ure, je nazadovala za osem odstotkov na 13,5 milijarde dolarjev, prodaja ipadov pa se je okrepila za 30 odstotkov na deset milijard dolarjev.

Apple se je soočil z upočasnitvijo poslovanja na vseh trgih, pri čemer je ustvaril 49,3 milijarde dolarjev prihodkov iz Amerike, 27,7 milijarde dolarjev iz Evrope, 23,9 milijarde dolarjev s Kitajske, 6,8 milijarde dolarjev z Japonske in 9,5 milijarde dolarjev iz preostale azijsko-pacifiške regije.

Delnice Appla so se do konca rednega dela borznega trgovanja v četrtek podražile za 3,71 odstotka, v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov pa pocenile za 3,20 odstotka na 145,99 dolarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.