Z novo osebno izkaznico odslej tudi k zdravniku, ministrica o podrobnostih

Digitalno 01. Apr 202310:14 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh
N1

Od danes je možno z novo biometrično izkaznico obiskati zdravnika ali lekarno. Zakaj je nastala zamuda pri vpeljavi novosti in kako bo potekala digitalizacija Slovenije, je v oddaji N1 STUDIO pojasnjevala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Pojasnila je tudi, kakšen je njen odnos s predsednikom vlade in ali se boji, da je njeno ime na seznamu ministrov za zamenjavo.

Z današnjim dnem, eno leto po uvedbi, je biometrična osebna izkaznica dobila novo funkcionalnost.

Po osebnem dokumentu in digitalnem podpisu, ki ga ima na čipu, jo lahko uporabljate tudi v zdravstvu. To v praksi pomeni, da jo lahko namesto zdravstvene kartice predložite pri obisku zdravnika, lekarne, okulista … Novost bo sicer uvedena postopoma.

Gostja v oddaji N1 STUDIO Emilija Stojmenova Duh je dejala, da s tretjo funkcijo biometrična izkaznica, ki so jo začeli izdajati konec lanskega marca, postaja še uporabnejša.

“Za uporabnika ne bo čisto nič drugače, vse bo tako kot pri uporabi stare zdravstvene kartice. Nobena aktivacija ni potrebna,” je delovanje nove osebne izkaznice v zdravstvu pojasnila ministrica.

Stojmenova Duh je pomirila številne, ki jih skrbi, ali bodo po uvedeni novosti vsi lahko videli njihove zdravstvene podatke.

“Nikakor. Kartica sama po sebi ne vsebuje nobenih podatkov. S kartico se oseba identificira, nato pa zdravstveno osebje, ki je imelo že v preteklosti to možnost, vpogleda v te podatke. Ne vsebuje niti podatka o številki zdravstvenega zavarovanja,” je dejala.

Zakaj je novost zamujala in kdaj jo bodo lahko uporabljali vsi, ki imajo v lasti novo osebno izkaznico?

Vlada je sprejela tudi novo krovno strategijo razvoja informacijske družbe z naslovom Digitalna Slovenija 2030, v kateri je med drugim zapisala: “Kar je delovalo do včeraj, se mora danes prilagoditi, če želi obstati.” Ministrica je dejala, da se naš svet spreminja in je vedno bolj digitalen, vendar vseeno “to ne pomeni, da bomo zdaj kar na enkrat izključili vse ljudi na svetu”.

“Bomo pa izkoriščali tehnologijo, da bomo delali in živeli bolje,” je dejala.

V strategiji je več kot 18 odstotkov odraslih izjavilo, da nimajo izkušenj z računalniki oziroma osnovnega računalniškega znanja. Je to največji izziv, ki ga bo morala kot ministrica nasloviti?

Delni rezultati raziskave Medijska kultura in digitalni vsakdan mladih kažejo, da je tehnologija v šolah manj dostopna kot v družinskih okoljih. Večinoma je prepovedana in usmerjena skozi diskurze tveganj, vsaj v osnovnih šolah.

Stojmenova Duh je izpostavila, da je zanimiv tudi stereotip, v katerem deklice opozarjajo, da je uporaba tehnologije tvegana, medtem ko fante na drugi strani spodbujajo k uporabi tehnologije v kreativne namene.

Pred dnevi je več strokovnjakov za visoko tehnologijo, med njimi tudi direktor Tesle Elon Musk in soustanovitelj Appla Steve Wozniak, pozvalo k začasni ustavitvi razvoja mogočnih sistemov umetne inteligence. Ti sistemi lahko pomenijo veliko tveganje za družbo in človeštvo,” so zapisali v pismu.

Stojmenova Duh rešitve ne vidi v regulaciji. “Veliko se pogovarjamo o odprtih podatkih, mogoče bi se morali začeti pogovarjati še o odprtih algoritmih,” je dejala.

Kje pa vidi bistvene priložnosti tovrstnih orodij in ali bi potrebovali boljše varovalke?

Za konec je Stojmenova Duh komentirala še aktualno pestro dogajanje v koaliciji in vladi. Po informacijah N1 v prihodnjih mesecih ne bi smela biti presenečenje niti morebitna rekonstrukcija vlade.

Visoko na seznamu ministrov, ki bi jih lahko premier Robert Golob zamenjal, se pojavlja tudi Stojmenova Duh. Vprašali smo jo, ali ima popolno zaupanje predsednika vlade in ali meni, da je z njenim delom zadovoljen?

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.